21 Απριλίου 2019

Μνημείο του Αφανούς Ναυτικού από σήμερα στον Πειραιά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στην Ακτή Μιαούλη. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Ρούσης, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, με το οποίο αναδεικνύεται η παρουσία του Έλληνα ναυτικού στην ιστορία
και την παράδοση της Ελλάδας και τιμούνται οι αγώνες και οι θυσίες των ναυτικών, έκαναν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο δωρητής του μνημείου Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. 

«Θεωρώ ότι η ναυτοσύνη για τον Πειραιά και τη χώρα μας, έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο από τα αρχαία χρόνια. Χάρη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στο αποτέλεσμά της, έχουμε ένα διαφορετικό κόσμο σήμερα, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Ελληνικής ναυτοσύνης και αργότερα, κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων» είπε ο δωρητής του μνημείου Βαγγέλης Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Και βεβαίως είναι γνωστή η προσφορά της εμπορικής μας ναυτιλίας και η σχέση της με τη χώρα μας και ιδιαίτερα με τον Πειραιά και το λιμάνι μας» 


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά και Φαλήρου, Σεραφείμ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αποκτήσαμε δημοκρατία, γιατί είχαμε ναυτικό, γιατί είχαμε πλοία. Γιατί τα πλοία είναι η απόλυτη έκφραση ζωής μιας χώρας και μιας πόλης. Ανοίγεσαι στους ωκεανούς και ανοίγεται και το πνεύμα σου και η ψυχή σου στην αλήθεια του ανθρωπίνου προσώπου. Γι αυτό λοιπόν το μεγάλο θαύμα που πραγματώνει διαχρονικά ο Ελληνισμός και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτοσύνη, εδώ στο πρώτο λιμάνι της χώρας, πυργώθηκε αυτό το μνημείο τιμής, αναγνώρισης και ταπεινής αγάπης». 

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε: «Σήμερα τιμούμε τους χιλιάδες ναυτικούς μας, την ψυχή της ελληνικής ναυτιλίας. Τιμούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, σε αντίξοες συνθήκες κατά το παρελθόν, σε βελτιωμένες συνθήκες στις ημέρες μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών, τις περισσότερες φορές μακριά από την οικογένεια και την πατρίδα τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τιμούμε τους ναυτικούς μας και τις οικογένειές τους με την ανέγερση στην πόλη μας του Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού». 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι η προσφορά αυτή τιμά «τη ναυτοσύνη των Ελλήνων που μας έφερε σήμερα εδώ που είμαστε – όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες εφοπλιστές και οι Έλληνες ναυτικοί πάνε μαζί – στην πρωτοκαθεδρία του κόσμου, την οποία διατηρούμε πάνω 100 χρόνια. Κυρίως όμως πρέπει να στηρίξουμε τη ναυτοσύνη του αύριο βγαίνοντας έξω από αγκυλώσεις του παρελθόντος που στερούν αυτή τη ναυτοσύνη από τα παιδιά μας. Να ξαναρθούν στα ελληνικά βαπόρια» είπε.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου