24 Απριλίου 2019

Αφρικανική σκόνη καλύπτει μεγάλο μέρος της Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης, που επηρεάζει τη χώρα μας από το πρωί της Μεγάλης Τρίτης. Οι υψηλές συγκεντρώσεις της σκόνης έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και έχουν φθάσει έως τη Μ. Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το φαινόμενο στην Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής, ενώ η σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μ. Σαββάτου. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η αφρικανική σκόνη έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, κυρίως στις ομάδες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, στην οικονομία και το 
περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, κατά την κορύφωση του φαινομένου αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αεροπορικές συγκοινωνίες καθώς και η αγροτική παραγωγή. Παράλληλα, η σκόνη αποτελεί εμπόδιο και στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τόσο λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας όσο και λόγω της απόθεσης σκόνης στους καθρέπτες των φωτοβολταϊκών. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η αφρικανική σκόνη αυξάνει το φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες με επακόλουθες αλλαγές στην τροφική αλυσίδα. 

Η Αφρικανική Σκόνη και οι Επιπτώσεις της

Κάνοντας χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι ερευνητές του ΕΑΑ/meteo εκτίμησαν ότι οι πηγές της σκόνης εντοπίζονται στη Λιβύη σε εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγούν στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και τη μεταφορά της προς τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης, με συνέπεια να μειώνουν την ορατότητα κυρίως στη Νότια Ελλάδα, αλλά να προκαλούν και λασποβροχές.

Πηγές: meteo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου