30 Απριλίου 2019

Δήμαρχος Καλαμάτας: «Ο σαϊτοπόλεμος είναι στο DNA των Μεσσήνιων»!

Ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη, Κώστα Θεοδωρακάκη, ήταν ακαριαίος όταν, την ημέρα του Πάσχα, σαΐτα που έφυγε από τα χέρια "σαϊτομάχου" τον χτύπησε στο κεφάλι. Αναφερόμενος στο πασχαλινό έθιμο ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε: «Ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο ο δήμος προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά».

Και αντιδράσεις υπήρξαν, αλλά στις δηλώσεις του δημάρχου:

«Ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα ανέδειξε για άλλη μια φορά την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου εθίμου το οποίο και πρέπει να καταργηθεί» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια η απορία είναι γιατί δεν το καταργεί, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση!

«Το θανατηφόρο έθιμο πρέπει να σταματήσει» υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Twitter και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Και προσθέτει: «Η ΝΔ οφείλει να αποδοκιμάσει και να πάψει να στηρίζει τον κ. Νίκα ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει ότι χάθηκε μία ζωή».

Η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας ότι το έθιμο δεν θα απαγορευτεί προκάλεσε το ξέσπασμα του γιου του εικονολήπτη, στο Facebook: «"κύριε" Νικά αυτή η δήλωση δε σας τιμά καθόλου. (…) Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει. Στο DNA των Μεσσηνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα (...)» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νεκτάριος Θεοδωρακάκης. 

Στο μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγήθησαν σήμερα οι επτά συλληφθέντες για τον θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου. Πρόκειται για έξι άνδρες, από 22 έως 62 χρονών, οι οποίοι συμμετείχαν στον σαϊτοπόλεμο και τον δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας που ήταν υπεύθυνος για την εκδήλωση.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας

Συγγνώμη από τον δήμαρχο

Μετά τις αντιδράσεις, συγγνώμη για τις δηλώσεις του ότι «το έθιμο του σαϊτοπολέμου δεν θα απαγορευτεί, γιατί είναι καταγεγραμμένο στο DNA των Μεσσήνιων» ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο θανάσιμος τραυματισμός του εικονολήπτη έχει συγκλονίσει όλους στην πόλη, και ζήτησε συγγνώμη για το αν οι δηλώσεις του θεωρήθηκαν ως αδιαφορία. Τόνισε πάντως ότι το έθιμο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, λέγοντας μάλιστα πως ούτε η δικτατορία δεν μπόρεσε να το σταματήσει.

Τώρα, μπορούν ίσως να το σταματήσουν οι τραγικές του συνέπειες, θα προσθέταμε εμείς...

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από cnn.gr, skai.gr 

Σχετική ανάρτηση: Παράπλευρες απώλειες και παρατράγουδα την Κυριακή του Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου