17 Απριλίου 2019

Β. Ντομπρόβσκις: Η μείωση του αφορολόγητου δεν είναι δεδομένη

Παράθυρο να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο το 2020 αφήνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euro2day.gr. Πλήρης υποστήριξη Κομισιόν στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αλλά και προειδοποίηση για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ξεκαθαρίζει ότι ο νέος νόμος Κατσέλη είναι ένα προσωρινό μέτρο, που στόχο έχει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια. Τέλος, παραδέχεται ότι υπάρχει τάση ανόδου των άκρων στις εκλογές της ευρωβουλής. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υψηλόβαθμο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) απαντά σε ερώτηση για το εάν η μείωση του αφορολόγητου το 2020 «είναι γραμμένη σε πέτρα» (set in stone) και υπογραμμίζει ότι εάν η χώρα μας πετύχει έξτρα δημοσιονομικό χώρο, τότε μπορεί να ακυρώσει το μέτρο.

«Πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε. Για εμάς, το κύριο ζήτημα είναι να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα» αναφέρει.

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρεται και στις συζητήσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται περί διαπραγμάτευσης για πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Εμμέσως πλην σαφώς, ξεκόβει τέτοια προοπτική, αναφέροντας ότι χρειάστηκε πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση για να αποφασιστούν οι στόχοι και ότι μια συζήτηση για μείωσή τους είναι αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική, καθώς θέτει σε κίνδυνο την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο νέος νόμος Κατσέλη είναι ένα προσωρινό μέτρο, που στόχο έχει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια και ότι εάν δεν πετύχει, τότε θα «χρειαστούν κάποιες διορθώσεις». Είναι σημαντικό, υποστηρίζει, να υπάρξει πειθαρχία στην αποπληρωμή δανείων από εδώ και πέρα και να δοθούν τα σωστά κίνητρα, ώστε να αποφεύγονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) είναι συνδεδεμένα με την επιστροφή στις αγορές, η οποία θεωρείται «μια ευαίσθητη άσκηση» για την Ελλάδα.

Όσο για το ΔΝΤ, απαντάει ότι η Κομισιόν υποστηρίζει πλήρως την απόφαση για αποπληρωμή των δανείων. Ερωτώμενος γιατί ξαφνικά το IMF δημοσιεύει πιο ουδέτερες εκθέσεις για την Ελλάδα και υιοθέτησε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Ντομπρόβσκις «πανηγυρίζει» ότι τελικά αποδείχθηκε ότι η Κομισιόν είναι αυτή που είχε δίκιο στις προβλέψεις της και ότι η Ελλάδα τελικά υπεραποδίδει.

Το μήνυμα του αντιπροέδρου για τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας είναι να μην ξεφύγουν στις προεκλογικές εξαγγελίες για μεγάλες παροχές καθώς οποιοσδήποτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα «διορθωθεί» στο μέλλον μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εκθέσεων προόδου.

Όσο για τον επόμενο μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Κομισιόν, ακούει στο όνομα Ιταλία και ο κ. Ντομπρόβσκις ετοιμάζεται για «μάχη» με την ιταλική κυβέρνηση, λόγω της «απείθαρχης», δημοσιονομικά, Ρώμης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχεται ότι υπάρχει τάση ανόδου των άκρων στις εκλογές της ευρωβουλής. «Βλέπουμε τάσεις στον λαϊκισμό σε ορισμένα κράτη-μέλη. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σημαντικό να παραμείνουν ισχυρά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να πετύχουν σε ζητήματα που έχουν σημασία για τους Ευρωπαίους. Επί του παρόντος, μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τον λαϊκισμό είναι οι κοινωνικές συνέπειες μετά την κρίση. Δεν αισθάνονται όλοι οι Ευρωπαίοι ότι επωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου