11 Απριλίου 2019

Bloomberg για Τσίπρα: O ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων πιστεύει σε ανάκληση του Brexit

«Ο Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα», αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας τόσο τις ομοιότητες και όσο τις διαφορές που παρουσιάζουν η Ελλάδα και η Βρετανία.

Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος επικαλούμενος τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να αποτραπεί το Brexit, αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα «ειδήμονα» στην αντιστροφή στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.


«Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η χώρα να αναγκασθεί να διενεργήσει ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για τον Brexit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του που προμηθεύτηκε το πρακτορείο από διπλωματικές πηγές, ενώ στη συνέχεια προέτρεψε τους ομολόγους του να αναλογιστούν αν η ΕΕ θα έπρεπε να στηρίξει αυτό το σενάριο.


«(σ.σ. Ο Τσίπρας) ζήτησε τη λαϊκή ψήφο για μια συμφωνία που προσέφεραν στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι της το 2015 και στη συνέχεια διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της. Όταν όμως κέρδισε το δημοψήφισμα ανέκρουσε πρύμναν και τελικά αποδέχτηκε τη συμφωνία σε μια ολονύχτια σύνοδο στις Βρυξέλλες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Bloomberg.

«Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριζε τη συμφωνία, κάτι που βοήθησε τον Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία των βουλευτών του οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της στο κοινοβούλιο. Η Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη, και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση της συζήτησης», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο άρθρο του πρακτορείου.

Ωστόσο, στο άρθρο σημειώνεται και μια ομοιότητα: Το «κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της ΕΕ και ο Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα για ακύρωση του Brexit. Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι υποστηρικτές της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο αντίστοιχο του βρετανικού "remoaners"».

Πηγές: Bloomberg, kathimerini.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου