2 Ιανουαρίου 2020

Ταξίδι στους πάγους: Κρουαζιερόπλοια σαλπάρουν για την Ανταρκτική

Καθώς ο αριθμός των ταξιδιωτών οι οποίοι μεταβαίνουν στην Ανταρκτική μεγαλώνει, οι εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες στην περιοχή ενισχύουν τον στόλο τους με νέα πλοία. 

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση των τουριστικών πρακτόρων Ανταρκτικής και όπως αναφέρουν οι New York Times, περίπου 56.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή την περίοδο 2018-2019, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 53% σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2015.

Όπως δήλωσε η διοργανώτρια ταξιδιών της Adventure Life, Μέρι Κάρι, η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό λόγο για το αυξημένο ενδιαφέρον για εξορμήσεις στην Ανταρκτική. Η ίδια εξήγησε ότι δεν είναι γνωστό αν στο μέλλον η περιοχή θα είναι το ίδιο μαγευτική, σε σύγκριση με το παρόν. Συνέστησε, δε, στους ενδιαφερόμενους να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν νωρίς την όποια κράτηση, δεδομένου ότι συχνά οι θέσεις εξαντλούνται ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα για ορισμένα από τα δρομολόγια.


Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης και βρίσκεται σχεδόν εξολοκλήρου νοτίως του Ανταρκτικού κύκλου, ενώ περιβάλλεται από τον Νότιο Ωκεανό (αριστερά χάρτης της Ανταρκτικής από τη Wikipedia). 

Έχει διπλάσια έκταση από την Αυστραλία, ενώ το 98% της επιφάνειάς της είναι καλυμμένο από πάγο με μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα. 

Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη, αλλά και για εκείνη με το υψηλότερο μέσο υψόμετρο.

Δεδομένων των παγωμένων συνθηκών (έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες στα επίπεδα των -90 βαθμών Κελσίου), δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, ωστόσο στην Ανταρκτική διαμένουν από 1.000 έως 5.000 άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε ερευνητικούς σταθμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ήπειρο.

Πηγές: naftemporiki.gr
New York Times, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου