31 Ιανουαρίου 2020

Τα «Ωραία» της Ημέρας 31.1.2020

Τίτλοι τέλους: Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 47 χρόνια αποχωρεί απόψε από την ΕΕ

Τμήμα του τείχους, στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ - Μεξικού, κατέρρευσε. Πιθανόν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί απόψε από την ΕΕ

Για τελευταία φορά σήμερα οι Βρετανοί ξύπνησαν ως πολίτες της ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.

«Ναι, τα καταφέραμε!», γράφει η Daily Express. «Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», είναι ο τίτλος της Daily Mail. Η εφημερίδα The Guardian, που έχει εκφράσει την προτίμησή της για παραμονή στην ΕΕ, έχει τίτλο «Το μικρό νησί». Για τους Financial Times «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την ΕΕ με ένα μείγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας». «Ήταν ένα φοβερό ταξίδι», τιτλοφορείται η City AM, μια εφημερίδα, που διανέμεται δωρεάν. «Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», τονίζει η Daily Telegraph. 


Στη Σκοτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός. Η εφημερίδα του Εδιμβούργου Scotsman έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες. Η Daily Record είναι λιγότερο αισιόδοξη, σχολιάζοντας για τη μετά Brexit εποχή: «Εξαπατημένοι: απομονωμένοι, με λιγότερη ευημερία, πιο αδύναμοι και διχασμένοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η υποστολή της βρετανικής σημαίας 

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η υποστολή της βρετανικής σημαίας στο εσωτερικό του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο. 

Απόψε, μέχρι τα μεσάνυχτα θα υποσταλούν επίσης οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Ισχυροί άνεμοι έριξαν το τείχος στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ - Μεξικού

Από τους ισχυρούς ανέμους κατέρρευσε την Τετάρτη τμήμα του τείχους μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ στο Καλέξικο της Νότιας Καλιφόρνιας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την περιοχή τον Σεπτέμβριο, ότι το τείχος είναι «σκληρό», «ουσιαστικά απροσπέλαστο» και τόσο θερμό, που «μπορεί κανείς να τηγανίσει αυγό πάνω του». Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του εκείνη, ο Τραμπ είχε πει: «Το τείχος αυτό δεν μπορεί να καταρρεύσει». 

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το τμήμα αυτό του τείχους είχε θεμελιωθεί σε τσιμεντένια βάση πριν από λίγες ημέρες, ενώ το οπλισμένο σκυρόδεμα δεν είχε προλάβει «να δέσει»... Έτσι, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του Καλέξικο, τμήμα του τείχους κατέρρευσε και κατέληξε εντός του μεξικανικού εδάφους. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου