20 Ιανουαρίου 2020

Νταβός: Στο επίκεντρο και φέτος η κλιματική αλλαγή.

Για 50η φορά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά αύριο Τρίτη, πολιτικοί, μάνατζερ και ακτιβιστές αναζητούν, μέσα από το διάλογο, απαντήσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Στο επίκεντρο και φέτος η "κλιματική αλλαγή". Στα θέματα η κρίση ΗΠΑ-Ιράν και τρομοκρατία. Παρούσα και η "συγκέντρωση του πλούτου". 

Μετατρέπεται το Νταβός σε διάσκεψη για το κλίμα;
από τη Deutsche Welle

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και ήδη το κεντρικό θέμα συζήτησης έχει καθοριστεί. Όχι από τους διοργανωτές, αλλά από την ιδρύτρια του κινήματος Fridays for future Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time για το 2019 «Πρόσωπο της χρονιάς». Σε ανοιχτή επιστολή της στην βρετανική εφημερίδα Guardian η σουηδέζα ακτιβίστρια σημειώνει «απαιτούμε από όλους τους συμμετέχοντες, επιχειρήσεις, οργανώσεις και κυβερνήσεις να σταματήσουν άμεσα όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα».

Η 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Φόρουμ και πέρυσι. Είχε δηλώσει τότε στους 3.000 πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών «θέλω να πανικοβληθείτε διότι η γη, το σπίτι μας φλέγεται». Από τότε η διάσημη ακτιβίστρια βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και από ό,τι όλα δείχνουν κάτι παρόμοιο θα γίνει και φέτος.


Οι διοργανωτές του Οικονομικού Φόρουμ προωθούν τον «εκσυγχρονισμό» του. Κάνοντας αυτοκριτική σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ιδρυτής και πρόεδρος της διοργάνωσης Κλάους Σβαμπ δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα». Μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Bilanz τονίζει ότι οικονομία και κοινωνία έχουν αλλάξει ριζικά από τότε που ίδρυσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 1971. Στην πορεία από τότε μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι ξεχάστηκαν και στράφηκαν στον εθνικισμό. Ο νέος αυτός εθνικισμός είναι ένα κίνημα που στρέφεται κατά της παγκοσμιοποίησης», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

Από την ίδρυσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων ακόμα και αμφιλεγόμενων πολιτικών. Για την 50η διοργάνωση του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά θεματικές ενότητες. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται ωστόσο σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν ή η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Και φυσικά την κλιματική αλλαγή. Όπως σημειώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην ανοιχτή της επιστολή «δεν θέλουμε να ληφθούν αποφάσεις για το κλίμα το 2021, το 2030 ή το 2050. Τις θέλουμε τώρα!». Δεν αποκλείεται λοιπόν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να μετατραπεί σε Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα.


Οι οικονομικές ανισότητες στο Νταβός

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκθεση Oxfam: 2.153 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περισσότερα χρήματα από το 60% της ανθρωπότητας 

Η ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam (Όξφαμ) για τις ανισότητες παγκοσμίως δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα - όπως άλλωστε συνηθίζει η ΜΚΟ - πριν από την έναρξη, αύριο Τρίτη, του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ, η μεθοδολογία της οποίας βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύονται στο οικονομικό περιοδικό Forbes και δημοσιοποιούνται από την τράπεζα Crédit Suisse, 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη ή το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται σε βάρος πάνω απ’ όλα των γυναικών, «στην πρώτη γραμμή» των ανισοτήτων. 

«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών» είναι ένα ζήτημα που «δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μελετημένες πολιτικές εναντίον των ανισοτήτων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εγγυηθούν ότι οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι θα πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους φόρους που τους αναλογούν», ανέφερε ο Αμιτάμπ Μπιχάρ, διευθύνων σύμβουλος της Όξφαμ στην Ινδία, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη ΜΚΟ φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. 

Πηγές: Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου