27 Ιανουαρίου 2020

Μ. Σάλλας: «Μία άλλη πρόταση για την ανάπτυξη»

Τέσσερις βασικούς άξονες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου Lyktos (και πρώην πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς), στην ομιλία του στο Οικονομικό Συμπόσιο του Sparta Forum με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά : Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στη Σπάρτη. 

Η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια απαιτούν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σάλλας στην ομιλία του, με τίτλο «Μία άλλη πρόταση για την ανάπτυξη», εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς άξονες:
  • Στη μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις.
  • Στη διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας.
  • Στη διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
  • Στην αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση προϊόντων ελληνικής παραγωγής με Συμβολαιακή Τραπεζική.
«Και οι τέσσερις αυτές προτάσεις οδηγούν, κατά την άποψή μου, γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους εκείνων που υλοποιούνται ή προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, γιατί :
  • Ενισχύουν τις επενδύσεις σε υποδομές, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
  • Οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με ότι αυτό σημαίνει.
  • Επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό και τη περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας.
  • Βελτιώνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας στον επανακαθορισμό του μοντέλου ανάπτυξης και της παρουσίας της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» δήλωσε.
Μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ, δημιουργείται η προσδοκία ότι η χώρα έχει οριστικά μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, επισήμανε περαιτέρω. Ωστόσο, 
κάποιες πηγές προβληματισμού παραμένουν, όπως τόνισε.

Η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν βασίζονται μόνο στη δημιουργία νέων εισοδημάτων, αλλά και στην ανάλωση περιουσιακών στοιχείων του παρελθόντος, ενώ οι καθαρές επενδύσεις, δηλαδή οι επενδύσεις αν αφαιρεθούν οι αποσβέσεις, είναι αρνητικές. Πρόκειται για μία τάση αποεπένδυσης, που ως προοπτική πρέπει άμεσα να αλλάξει, σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σάλλας και στις τράπεζες: «Εάν ο τραπεζικός τομέας μπορούσε να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα την οικονομία, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα είχε εκτοξευθεί σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα» είπε. Για το σχέδιο «Ηρακλής» δήλωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

Κατά τον κ. Σάλλα, η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο από καταναλωτικό, που ήταν μέχρι σήμερα, σε εξαγωγικό. Πρέπει να δοθεί έμφαση σε εξωστρεφείς κλάδους, στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση τροφίμων, την ενέργεια, τα βασικά μέταλλα και ορυκτά, τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, είπε, εξηγώντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας, όπως πχ οι κατασκευές και η οικοδομή, οι οποίοι τα χρόνια προ της κρίσης στηρίχθηκαν κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες επενδύσεις, δε θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Για να είναι βιώσιμη και ακόμα πιο αποδοτική, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, που θα αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, θα ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και θα πολλαπλασιάζουν το οικονομικό αντίκτυπο των νέων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σάλλας.

Πηγές: naftemporiki.grtovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου