30 Ιανουαρίου 2020

Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων λίγο μεγαλύτερο από τους πολίτες της ΕΕ

Την κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της Ευρώπης παρουσιάζει η νέα έκθεση της Ε.Ε. που ανακοινώθηκε σήμερα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Ινστιτούτο Prolepsis και η οποία αποτελεί κοινή προσπάθεια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή στα 81,4 έτη, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες όσον αφορά την υγεία ανάλογα με το φύλο καθώς και την κοινωνική θέση.
«Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα έφτασε τα 81,4 έτη το 2017, υπερβαίνοντας κατά μισό έτος τον μέσο όρο της ΕΕ. Από το 2000, οπότε συγκαταλεγόταν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, έχει αυξηθεί κατά 2,8 έτη, και με βραδύτερο ρυθμό απ’ αυτόν που παρατηρείται στην ΕΕ συνολικά. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς για τους άνδρες, ενώ παρέμεινε στάσιμο για τις γυναίκες κατά τα τελευταία έτη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαφορά περίπου πέντε ετών μεταξύ των φύλων, παρεμφερής με τον μέσο όρο της ΕΕ».
Οι θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έχουν μειωθεί αλλά τα ποσοστά κάποιων μορφών καρκίνου, του διαβήτη και της βρεφικής θνησιμότητας έχουν αυξηθεί.

Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, η έκθεση αναφέρει:
«Ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 40 % των θανάτων στην Ελλάδα μπορεί να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου (πάνω από το 39 % που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ), με το κάπνισμα να αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενηλίκους καπνίζουν σε καθημερινή βάση, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Τα υψηλά ποσοστά υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας, όπως και η έλλειψη άσκησης των παιδιών. Τα σχετικά χαμηλά ποσοστά βλαβών που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ αποτυπώνουν τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ από τους ενηλίκους, ωστόσο η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά σημειώνει άνοδο».
Όπως επισημαίνει η έκθεση, υπάρχουν ακόμα και σήμερα εξαιρετικά μεγάλες διαφορές μεταξύ των πολιτών που ζουν στις χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής στη Λετονία είναι τα 74,9 έτη, στη Λιθουανία στα 75,8 έτη, στην Ιταλία στα 83,1 έτη και στην Ισπανία στα 83,4 έτη.

Τα έτη υγιούς ζωής ή αλλιώς έτη χωρίς αναπηρία στην Ευρώπη έχουν επίσης μεγάλες διαφορές όπως φαίνεται στην έκθεση. Ενδεικτικά στη Σουηδία ο μ.ο. για τις γυναίκες είναι 15,4 έτη και τους άνδρες 15,8 έτη. Στην Κροατία τα ποσοστά πέφτουν χαμηλά και φτάνουν για τις γυναίκες τα 5 έτη και για τους άνδρες τα 4,8 έτη. Στην Ελλάδα για τις γυναίκες είναι 8,1 έτη και για τους άνδρες ακόμα πιο χαμηλά στα 7,8 έτη.
«Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, στην Ελλάδα, μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν περίπου 40% της ζωής τους χωρίς αναπηρίες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε δύο λιγότερα έτη υγιούς ζωής από τον μέσο όρο της ΕΕ».
Τα στοιχεία δείχνουν συνολικά, ότι παρ' όλο που οι γυναίκες στην Ευρώπη ζουν περισσότερο, τα επιπλέον αυτά χρόνια που κερδίζουν συνήθως τα ζουν με περιορισμούς κινητικότητας και δραστηριότητας και προβλήματα υγείας, καθώς οι διαφορές λόγω φύλου στα έτη υγιούς ζωής είναι πολύ μικρότερες.

Πηγές: naftemporiki.grprolepsis.gr

Διαβάστε την έκθεση
"Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ ΕΛΛΑΔΑ Προφίλ Υγείας 2019" 
στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου