21 Ιανουαρίου 2020

DW: Διαφαινόμενη ιταλοτουρκική προσέγγιση για γεωτρήσεις

(upd) Το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφόρησαν «για διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων». "Διαφαινόμενη ιταλοτουρκική προσέγγιση για γεωτρήσεις" έγραφε νωρίτερα η Deutsche Welle. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εστιάζει στην Ιταλία και στην ουσιαστική αδυναμία του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. 

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της 'Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».


Νωρίτερα, παραθέταμε το ακόλουθο σημερινό δημοσίευμα της Deutsche Welle:

Διαφαινόμενη ιταλοτουρκική προσέγγιση για γεωτρήσεις

Μέχρι αυτή την ώρα η ιταλική κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε διαψεύδει τους ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για διμερείς επαφές με στόχο τη πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης. 

Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βάζει στο κάδρο της συμφωνίας με τη Λιβύη και των επιδιωκόμενων γεωτρήσεων και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η Άγκυρα έχει επαφές με τη Ρώμη για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως η ιταλική κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε διαψεύδει. Από την άλλη πλευρά όμως είναι σαφές, όμως, ότι η Ρώμη, στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ρυθμιστικός παράγοντας στην Λιβύη, έχει συνεχείς επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Τουρκία, με την δημιουργία, στο άμεσο μέλλον, ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου είχε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, στο τέλος της οποίας υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα.

Παρά το ότι η Ιταλία αρχικά καταδίκασε την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Ντι Μάιο αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της συνάντησης του Καΐρου, με τους ομολόγους του Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου. Η Ρώμη, ουσιαστικά, προσπαθεί να εξασφαλίσει άμεση, συνεχή επικοινωνία τόσο με την Μόσχα, όσο και με την Άγκυρα, για να παίξει και βασικό ρόλο στην λιβυκή κρίση.

Προς το παρόν, όμως, δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό: η τριμερής συνεργασία Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το λιβυκό, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση Κόντε, μέχρι τώρα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Η δε προσπάθεια να οργανωθεί η επόμενη συνάντηση για την Λιβύη, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει ναυαγήσει.

Πολλοί σχολιαστές, στην φάση αυτή, κατηγορούν τον 30χρονο Ντι Μάιο, για έλλειψη εμπειρίας και στρατηγικής. Και τα ΜΜΕ του ομίλου Μπερλουσκόνι, ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να απομακρυνθούν από την Τουρκία, διότι θεωρεί την διαφαινόμενη προσέγγιση με την Άγκυρα, επιζήμια για τα ιταλικά εθνικά συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, μοιάζει αβέβαιο.


Ντι Μάιο, ο υπουργός που την ...κοπάνησε


Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, εστιάζει στην Ιταλία και στην ουσιαστική αδυναμία του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο από το λαϊκιστικό κόμμα των Πέντε Αστέρων να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα: "Στο υπουργείο Εξωτερικών η λαϊκιστική ρητορεία δεν φέρνει αποτέλεσμα. Ο υπουργός δεν μπορεί απλώς να διακηρύξει το τέλος του πολέμου στη Λιβύη, που κορυφώνεται σε απόσταση μόλις 260 ναυτικών μιλίων από τις ιταλικές ακτές. Στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Βερολίνο, φάνηκε ότι η Ρώμη μένει άφωνη μπροστά στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων που διεξάγεται στην πρώην αποικία της. Και αν ακόμη μπορούσε να αναλάβει τη διοίκηση μίας ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα συνέβαινε αυτό που συχνά συμβαίνει από τότε που μπήκαν στην κυβέρνηση τα Πέντε Αστέρια: η λαϊκιστική προπαγάνδα θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα. Αυτή η σύγκρουση αναγκάζει τον Λουίτζι ντι Μάιο να αναθεωρήσει βασικές θέσεις του κινήματός του. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να ανακαλέσει την άρνησή του για αποστολή Ιταλών στρατιωτών. Χωρίς διεθνή εμπειρία, χωρίς ακαδημαϊκό υπόβαθρο, χωρίς υποφερτά αγγλικά, δυσκολεύεται ο πολιτικός από τη Φαρνεζίνα που είχε παρατήσει το πανεπιστήμιο. Τη δουλειά την αφήνει στους ειδικούς. Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα έκανε ...κοπάνα από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας G20 στο Τόκιο για να πάει σε κομματική εκδήλωση στη Σικελία". 

Πηγές: Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου