24 Φεβρουαρίου 2020

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατάρρευση με πτώση 8,36% λόγω κοροναϊού

Κατέρρευσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος της αβεβαιότητας και του παγκόσμιου risk off που προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους, κλείνοντας τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί από την εποχή της επιβολής των capital controls τον Αύγουστο του 2015 και φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών. Sell off και στις ευρωαγορές με την πτώση να ξεπερνά το 4% στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 8,36% στις 818,35 μονάδες (-75 μονάδες), ενώ σήμερα κινήθηκε έντονα πτωτικά καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μάλιστα μια περίπου ώρα πριν το κλείσιμο κατέγραφε απώλειες που έφτασαν και το -9,32%. Ο τζίρος ανήλθε στα 182,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 7,43%, στις 2.073,73 μονάδες, ενώ στο -10,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.110,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,97% στις 681,98 μονάδες.

Και όλα αυτά όταν το βλέμμα των επενδυτών ήταν σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην πορεία της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς τα κρούσματα στην Ιταλία έχουν φέρει τις αγορές αντιμέτωπες με τους μεγάλους φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους. Με δεδομένα τα μικρά περιθώρια της νομισματικής πολιτικής και της απροθυμίας των κυβερνητικών αρχών να παρέμβουν για την στήριξη της οικονομίας, οι αγορές εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα αποφύγει τελικά την ύφεση. 

Έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με απώλειες που κυμαίνονται γύρω στο 4%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση στη Wall Street. Ειδικότερα οι επενδυτές «τιμώρησαν» τις ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου να κλείνει με πτώση 5,43%. Απώλειες 4% για τον DAX της Φραγκφούρτης, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,34%. Πτώση σχεδόν 4% και για τον CAC 40 του Παρισιού. Στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρεί (λίγο πριν το κλείσιμο) κατά 3,5%, ενώ ανάλογη είναι και η πτώση στους δείκτες Nasdaq και S&P 500. Και το Χρηματιστήριο Αθηνών, σαν μια μικρή και ρηχή αγορά, με αδύναμο τον τραπεζικό της τομέα, αντέδρασε υπερβολικά.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα

Παράλληλα, από το sell off των ευρωπαϊκών assets δεν έχουν ξεφύγει και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η έντονη συσχέτιση που είχαν στο παρελθόν τα ελληνικά με τα ιταλικά ομόλογα, επέστρεψε σήμερα, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της γειτονικής χώρας να εκτοξεύονται στο 0,98%, ενώ στο 1,023% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Πτώση για το πετρέλαιο, άνοδος για το χρυσό. Και ενώ τα χρηματιστήρια αξιών καταρρέουν, την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση ενώ ο χρυσός καταγράφει σημαντική άνοδο. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν κοντά στο 4%, ενώ άνοδο σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 2% σημείωνε ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στις περιπτώσεις αυτές αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Στο ταμπλό του 
Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα, Πειραιώς και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 14,83% και 14,52% αντίστοιχα, με την ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με το δικό της -13,56%. Άνω του 12% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και Eurobank, άνω του 11% σε Aegean και Λάμδα, ενώ η Jumbo έκλεισε με πτώση 10,09%. Ήταν η πρώτη φορά, από την εποχή των capital controls που 9 μετοχές του FTSE 25 κλείνουν με διψήφια ποσοστά πτώσης.

Πάντως, και η πτώση σε Titan, Alpha Bank, ΟΛΠ, Εθνική και Μυτιληναίο ξεπέρασε το 9%, όπως και εκείνη των ΑΔΜΗΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακής που ξεπέρασε το 9%. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -7,13%, ο Φουρλής στο -6,98%, η ΕΧΑΕ στο -5,43%, ενώ άνω του -4% έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil και ΟΤΕ. Η Coca Cola άντεξε υποχωρώντας μόνο κατά 2,60%.

Ήταν μια σύνοδος με έντονα πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που κατέληξε στα 57,128 από 61,363 δις ευρώ.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Άνοδος σήμερα Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την χθεσινή του (-8,36%) κατάρρευση. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,89% στις 833,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά κέρδη 5,17%. Μεγάλη πτώση όμως σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές (DAX Φραγκφούρτη -1,88%, FTSE 100 Λονδίνο -1,94%, CAC 40 Παρίσι -1,95% ), ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες στη Wall Street.

    ΑπάντησηΔιαγραφή