16 Φεβρουαρίου 2020

Ανταρκτική: Για πρώτη φορά πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου

Για πρώτη φορά στα χρονικά η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έσπασε το φράγμα των 20 βσθμών Κελσίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία γεννά φόβους για κλιματική αστάθεια στην περιοχή που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εκτάσεις πάγου στον πλανήτη.
Εξάλλου ο μήνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος όλων των εποχών. 

Το θερμόμετρο έδειξε έως και 20,75 βαθμούς Κελσίου στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, όπως ανακοίνωσε ομάδα επιστημόνων. Καταρρίφθηκε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 βαθμών, που είχε καταγραφεί το 1982.

Το ρεκόρ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, αλλά δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το τι συμβαίνει. Η περιοχή έχει τη θερμοκρασία να ανεβαίνει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Οι επιστήμονες, που συλλέγουν στοιχεία από σταθμούς παρακολούθησης κάθε τρεις ημέρες περιέγραψαν το νέο ρεκόρ ως «αφύσικο» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειές του ευρύτερα στον πλανήτη. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Έρβαϊν της Καλιφόρνια, το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία είχε δείξει ότι η Ανταρκτική σημείωσε αύξηση 600% της ετήσιας απώλειας μάζας πάγου μεταξύ 1979 και 2017. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπλέον ότι η επιτάχυνση της τήξης προκάλεσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας περισσότερο από 1,3 εκατοστά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


Ο θερμότερος Ιανουάριος όλων των εποχών

Ο πιο θερμός Ιανουάριος στην επιφάνεια και τους ωκεανούς του πλανήτη ήταν ο μήνας που πέρασε, με τη μέση θερμοκρασία να υπερβαίνει κάθε προηγούμενο τα τελευταία 141 χρόνια, βάσει των στοιχείων που τηρεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration). 
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και τους ωκεανούς τον προηγούμενο μήνα ήταν κατά 1,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου έπονται ενός επίσης εξαιρετικά θερμού 2019, του δεύτερου πιο θερμού έτους που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις. Ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά και γενικά η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη των περασμένων 150 ετών, γεγονός ενδεικτικό για τον ρυθμό της κλιματικής κρίσης.

Πηγή: naftemporiki.gr, Φωτογραφίες: 
REUTERS/UESLEI MARCELINO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου