26 Φεβρουαρίου 2020

Προανακριτική: Κατέθεσαν ο «Σαράφης» και η «Κελέση»

Επί 8 ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» απαντούσε στις ερωτήσεις του κλιμακίου της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στη ΓΑΔΑ, με την κατάθεσή του να ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», εξαντλήθηκε την Τρίτη σε λιγότερο από ένα δίωρο, αφού η προστατευόμενη μάρτυρας, ουσιαστικά δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία ερώτηση. Η εξέταση και των δυο έγινε με το καθεστώς της ανωνυμίας που οι ίδιοι επέλεξαν. Εξέταση, δηλαδή, μόνο με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής τους χωρίς εικόνα. 

«Μάξιμος Σαράφης»: Δεν γνωρίζω τον Παπαγγελόπουλο. Δεν είδα πληρωμές

Ως προς το αντικείμενο της επιτροπής, δηλαδή την διενεργούμενη έρευνα για τυχόν «σκευωρία», ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ότι «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο», «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση», «όσα κατέθεσε τα γνωρίζει, ως εργαζόμενος, εκ των έσω της Novartis Hellas», «αυτοβούλως και μετά από πολύ περίσκεψη, αποφάσισε να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα».

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» αφορούσε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τις παράνομες πληρωμές της Novartis σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου η εταιρεία να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Σε καμία από τις πληρωμές αυτές δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. 

Πως γνώριζε όμως για παράνομες πληρωμές και μίζες; Σύμφωνα με ορισμένες πηγές της επιτροπής, ο «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεση του στη ΓΑΔΑ είπε ότι τις έχει «πιθανολογήσει» και επικαλέστηκε «φήμες». Σύμφωνα με άλλες πηγές, τις παράνομες πληρωμές τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και ενώπιον και άλλων στελεχών της εταιρείας, σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas.

Για τις παράνομες αυτές πληρωμές, ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλέστηκε «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας». 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

«Αικατερίνη Κελέση»: Δεν γνωρίζω τίποτα για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Η πολυθρύλητη εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», με το καθεστώς της ανωνυμίας που η ίδια επέλεξε (εξέταση, δηλαδή, μόνο με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής τους χωρίς εικόνα) εξαντλήθηκε σε λιγότερο από ένα δίωρο, αφού η προστατευόμενη μάρτυρας, δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία ερώτηση που σχετιζόταν με την υπόθεση Novartis, παραπέμποντας στις καταθέσεις που έχει δώσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και δηλώνοντας ότι εμμένει σε αυτές και ό,τι σχετικό έχει να πει, θα το πει όταν έρθει η ώρα στο δικαστήριο.

«Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει, και θα καταθέσω γι’ αυτή όταν κληθώ στο δικαστήριο» φέρεται να απαντά ο/η «Αικατερίνη Κελέση» στις ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

«Αικατερίνη Κελέση»: «Στα παντελόνια που φοράω»! 

Την παρακάτω στιχομυθία παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης, μετά το τέλος της εξέτασης της «Αικατερίνης Κελέση», μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης:

«Αικατερίνη Κελέση»: Στα παντελόνια που φοράω, σας λέω την αλήθεια.
Θανάσης Πλεύρης: Ε, όχι και παντελόνια. Φουστάνια...
«Αικατερίνη Κελέση»: Με προσβάλλετε. Είμαι ο προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».
Θανάσης Πλεύρης: Εντάξει τότε σας πιστεύω κι εγώ στα φουστάνια που φοράω!!!

Αυτός ήταν ο τρόπος που αντέδρασε η «Αικατερίνη Κελέση», στο επίμονο σχόλιο του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη ότι έχει πει ψέματα στις καταθέσεις της για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που έγιναν αποδέκτες παράνομων πληρωμών της Novartis, με συνέπεια να στηθούν 10 κάλπες στη Βουλή, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τελικά οι 7 υποθέσεις να έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Ο Σαράφης διέψευσε τον Σαράφη και τα πήρε όλα πίσω, και η Κελέση δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις» σχολιάζουν πηγές της ΝΔ.

«Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» ανέφεραν, μετά την εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου