17 Φεβρουαρίου 2020

Τα πιο ωραία πρωινά στον κόσμο

Οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι το πρωινό αποτελεί το θεμέλιο γεύμα της ημέρας. Εκείνο που τροφοδοτεί τον ανθρώπινο οργανισμό με όλα τα απαραίτητα για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ημέρας. 
Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πρωινά του πλανήτη: 

10. Μεγάλη Βρετανία: Full Εnglish breakfast.
Tι λες για να το παραγγείλεις: «φουλ ίνγκλις μπρέκφαστ».
Mακράν το πιο ανθυγιεινό πρωινό απ’ όλα, αφού περιλαμβάνει: αβγά τηγανητά, φρυγανισμένο ψωμί, μπέικον, λουκάνικα, φασόλια, black pudding (λουκάνικο από αίμα χοίρου και λίπος), μανιτάρια και πολλές φορές τηγανισμένα αρνίσια νεφράκια. Α, και τσάι.

9. Μεξικό: Desayuno.
Tι λες για να το παραγγείλεις: «ντεσαγιούνο».
Οι Μεξικάνοι, όπως οι Θεσσαλονικείς που λένε τα πάντα: «μπουγάτσα με...», ονομάζουν «τορτίγια με...» όλα τους τα πιάτα. Ως πρωινό, λοιπόν, έχουν την «τοστάδα», μια τορτίγια δηλαδή, γεμισμένη με αβγά, ζαμπόν ή κρέας, τυρί, ντομάτα και αρακά. 

8. Τουρκία: Kahvalti. 
Tι λες για να το παραγγείλεις: «καχβάλτι».
Οι Τούρκοι, βαθύτατα επηρεασμένοι από τη νηστεία του Ραμαζανιού (όπου τρώνε οτιδήποτε πριν την ανατολή του ήλιου και μετά τη δύση του), είναι συνηθισμένοι στα πλούσια πρωινά. Έτσι, ξεκινούν την ημέρα τους με: φαγητό από την προηγουμένη, φέτα, ελιές, ντομάτα, φρέσκο ψωμί και αλλαντικά.

7. ΗΠΑ: Breakfast.
Tι λες για να το παραγγείλεις: «μπρέκφαστ».
Όπως αποτελούν ένα χωνευτήρι διαφόρων εθνικοτήτων, είναι λογικό να έχουν δεκάδες διαφορετικά πρωινά. Όσοι, όμως, αισθάνονται Αμερικανοί, ξεκινούν την ημέρα τους με «pancakes with maple syrup», τηγανητά αβγά (ή σκράμπλ εγκς), μπέικον, μάφινς και χυμό πορτοκάλι. Όσοι έχουν άγχος με τη σιλουέτα ή με τη μακροημέρευσή τους, τρώνε κορνφλέικς με γάλα, κουάκερ ή greek yogurt. Και χυμό πορτοκάλι φυσικά...

6. Ολλανδία: Ontbijt.
Tι λες για να το παραγγείλεις: «οντβάις».
Οι Ολλανδοί έχουν τα δικά τους pancakes για το πρωί. Είναι ελαφρύτερα από τα αμερικανικά, και τα ταιριάζουν με μήλο ή φρούτα του δάσους. Πώς να μην είναι ιπτάμενοι όταν ξεκινούν τη μέρα τους με ίνες δηλαδή και superfoods;

5. Μαλαισία: Sarapan.
Τι λες για να το παραγγείλεις: «σαραπάν».
Το κυριότερο πιάτο του πρωινού των κατοίκων της Μαλαισίας είναι το «κάγια τοστ», που περιέχει «κάγια» (μαρμελάδα καρύδας), ζάχαρη και γάλα καρύδας σε φρυγανισμένο ψωμί. Συμπληρώνεται με μελάτα αβγά βραστά.

4. Ιαπωνία: 朝食.
Τι λες για να το παραγγείλεις: «τζόσουκου».
Το κυριότερο συστατικό ενός τυπικού γιαπωνέζικου πρωινού είναι το «νάτο», το οποίο οπτικά δεν τρώγεται. Πρόκειται για φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση με ρύζι. Το συμπληρώνουν με «miso soup» από πράσινο τσάι. 

3. Σουηδία: Frukost. 
Τι λες για να το παραγγείλεις: «φρούκοστ».
Το σουηδικό πρωινό αποτελείται από μούσλι μέσα σε filmjolk (ξινισμένο γάλα), φέτες από ψωμάκι που θυμίζει λεπτό νοβοπάν (είναι όμως τίγκα στις ίνες), τυρί και φρούτα.

2. Γαλλία: Petit dejeuner.
Τι λες για να το παραγγείλεις: «πτι ντεζενέ»
Ένα τυπικό γαλλικό πρωινό περιλαμβάνει: κρουασάν, μπαγκέτα, βούτυρο, μαρμελάδα, πορτοκαλάδα και - εννοείται - ένα γαλλικό καφέ.

1. Ελλάδα: Πρωινό.
Τι λες για να το παραγγείλεις: «πιάσε ένα βαρύ γλυκό».
Στη χώρα μας το πρωινό ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με τις συνήθεις των ανθρώπων. Παλιότερα, για παράδειγμα, το πρωινό ενός γλεντζέ αποτελείτο από ένα βρόμικο ή ένα πιάτο πατσά, άμα το σχόλασμα του κλαμπ ή της πίστας. Αντίστοιχα, το πρωινό ενός χωρικού αποτελείται από τσάι, παξιμάδι, ελιές και ένα ποτηράκι ρακή, ενώ των περισσότερων αποτελείται από ένα σκέτο φλιτζάνι καφέ (πιθανώς και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στο δρόμο προς τη δουλειά). Στην Ελλάδα, μιας και δειπνούμε αργά, δεν έχουμε ανάγκη από ένα πλούσιο πρωινό κι ας ωρύονται οι διατροφολόγοι.

Πηγή: askmen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου