19 Φεβρουαρίου 2020

Οι πιο ακριβές χώρες για να ζει κανείς

Διαθέτοντας κρυστάλλινες λίμνες, αλπικές κοιλάδες και γοητευτικές πόλεις, η Ελβετία είναι ένα εκπληκτικό μέρος το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Ωστόσο, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι την έχουν επισκεφθεί, πρόκειται για έναν ακριβό προορισμό. Στη φωτογραφία επάνω αριστερά: Η Βέρνη, πρωτεύουσα της Ελβετίας. 

Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα έρευνα, πρόκειται για τον πιο ακριβό προορισμό στον κόσμο για να ζει κανείς. Βάσει της έρευνας που δημοσίευσε το Ceoworld Magazine και όπως αναφέρει το Lonely Planet, εννέα από τις 20 πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής, είναι ευρωπαϊκές.

Η έρευνα έλαβε υπ’ όψιν το κόστος ζωής, τα ενοίκια, τις τιμές στα παντοπωλεία, το κόστος κατανάλωσης φαγητού και την αγοραστική δύναμη. Τα δεδομένα προστέθηκαν στη συνέχεια σε ένα δείκτη, με τη Νέα Υόρκη να χρησιμοποιείται ως βάση για τις συγκρίσεις.


Λουκέρνη (Luzern) Ελβετία 

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, τη Δανία, τις Μπαχάμες, το Λουξεμβούργο, το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 38η θέση της κατάταξης, ανάμεσα στη Τζαμάικα και τη Ζιμπάμπουε.

Πέντε χώρες μεταξύ των πρώτων 20 ήταν ασιατικές, ενώ μία ήταν από τη Λατινική Αμερική, μία από την Αφρική, δύο από την Καραϊβική και δύο από την Ωκεανία. 

Η Βασιλεία (Ελβετία) κάτω από μια γέφυρα στο Ρήνο

Σε ό,τι αφορά τις φθηνότερες χώρες για να ζει κανείς, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το Πακιστάν, ακολουθούμενο από το Αφγανιστάν, την Ινδία, τη Συρία και το Ουζμπεκιστάν.

Το περιοδικό Ceoworld συνέλεξε στοιχεία από διάφορες μελέτες, δείκτες τιμών καταναλωτή, στοιχεία κόστους ζωής και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το φάσμα των εξόδων διαβίωσης επικεντρωνόταν σε λογαριασμούς, μεταφορές, ρουχισμό και διαμονή.

Πηγές: naftemporiki.gr, Lonely Planet
Φωτογραφίες: Takis Ant

Κάποιες από τις σχετικές με την Ελβετία αναρτήσεις μας:
Μια ημέρα στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας
Στη Βασιλεία (Basel) και πάλι
Στη Λουκέρνη (Luzern) Ελβετία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου