8 Φεβρουαρίου 2020

«Στερεύουν» προσωρινά οι καταρράκτες της Έδεσσας

Χωρίς τα ορμητικά νερά που δημιουργούν το μοναδικό φυσικό φαινόμενο των καταρρακτών της θα είναι η Έδεσσα για τρεις ημέρες την εβδομάδα τους επόμενους μήνες, λόγω των έργων στεγανοποίησης του Εδεσσαίου ποταμού.

Τα έργα κρίθηκαν απαραίτητα

καθώς ο Εδεσσαίος ποταμός άρχισε να εισχωρεί σε υπόγεια των πολυκατοικιών που βρίσκονται περιμετρικά του, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο αντπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής σημείωσε ότι το έργο έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, με τη ροή στο ποτάμι να κλείνει κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, προκειμένου να γίνεται η στεγανοποίηση με πλακόστρωση στις πλευρές και στον πυθμένα του ποταμού Εδεσσαίου.

Όπως πρόσθεσε, δεν υπήρχε άλλη λύση, ενώ το νερό εκτρέπεται σε άλλο ποτάμι και καταλήγει στην τεχνητή λίμνη. «Με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε μέχρι να υλοποιηθεί σε τριάντα τριήμερα, δηλαδή σε περίπου 90 ημέρες συνολικά», εξήγησε.

Φωτογραφία από Enta Xoyas (wikipedia)

Οι Καταρράκτες της Έδεσσας 

Οι Καταρράκτες της Έδεσσας αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή το 14ο αιώνα, όπου από τότε κατά την πάροδο του χρόνου σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στην μορφολογίας τους εξαιτίας μικρότερης κλίμακας σεισμών. Κύρια πηγή αυτών αποτελεί ο Υγροβιότοπος Άγρα-Νησίου, από τον οποίον ρέει το κυρίως ποτάμι, ο Εδεσσαίος του οποίου οι διακλαδώσεις αποτελούν τους καταρράκτες. Επίσης Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1χλμ.

Αποτελεί το βασικό πόλο έλξης επισκεπτών της πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Σε αριθμό οι καταρράκτες είναι δώδεκα, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι θεατοί, ενώ οι υπόλοιποι εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης δεν μπορούν να θεαθούν εύκολα.

Στα μονοπάτια του Πάρκου Καταρρακτών συγκαταλέγεται και η λιθόστρωτη διαδρομή προς την Αρχαία Έδεσσα μέσα από τον κάμπο της πόλης. Η δίοδος αυτή αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που ένωνε την Αρχαία Έδεσσα, την Ακρόπολη της Έδεσσας (συνοικία Βαρόσι) και τη Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του 20ού αιώνα. 

Πηγές: naftemporiki.gr , ΑΜΠΕ , el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου