1 Φεβρουαρίου 2020

Στα «θύματα» του κοροναϊού οι μετοχές, τα μέταλλα και το πετρέλαιο

Η Κίνα, όπου ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε σήμερα στους 259 νεκρούς, προειδοποίησε κατά του «ανώφελου πανικού» την ώρα που χώρες της Ασίας και οι ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα. «Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως τη χώρα». Όμως και οι αγορές πανικοβάλλονται: Μετοχές, μέταλλα και πετρέλαιο τα μεγάλα «θύματα» του κοροναϊού. «Αντίδοτο» τα ομόλογα. 

Η πανδημία του κοροναϊού σαρώνει ήδη τις διεθνείς αγορές και απειλεί με εκτροχιασμό την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές σε ελεύθερη πτώση, τα βασικά μέταλλα και κυρίως ο χαλκός σε χαμηλά πενταμήνου και ο χειρότερος εφιάλτης των επενδυτών κινδυνεύει να γίνει πραγματικότητα. 

Με την κινεζική οικονομία σχεδόν σε πλήρη παράλυση και τις εκροές στα διεθνή χρηματιστήρια να προσεγγίζουν τα δύο τρισ. δολάρια, οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, φαντάζουν κάτι περισσότερο από αισιόδοξες.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 3,3% φέτος από 3% το 2019 -που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή της πιστωτικής κρίσης- και ακόμη ταχύτερους ρυθμούς 3,4% για το 2021. Μόνο που δεν είχε υπολογίσει το ξέσπασμα του κοροναϊού και τη ραγδαία εξάπλωσή του, με τον αριθμό των θανάτων και κρουσμάτων να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα κρούσματα από τον ιό άτυπης πνευμονίας(SARS) το 2003.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκανε χθες βουτιά πάνω από 500 μονάδες, χάνοντας το σύνολο των κερδών του από τις αρχές του έτους. Κόκκινα τα ταμπλό και στην Ευρώπη, με τα διεθνή χρηματιστήρια να έχουν χάσει μέσα σε δύο εβδομάδες κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων. Στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση (σε επίπεδο γενικού δείκτη) την τελευταία εβδομάδα άγγιξε το 4% με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα κέρδη (και κάτι παραπάνω) που είχε αποκομίσει από τις αρχές του έτους.

Με τις αγορές μετοχών να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού. Με την Κίνα να αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης μετάλλων και ενεργειακών προϊόντων, η απόλυτη ακινησία της οικονομικής δραστηριότητας συνεπάγεται κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες. Η τιμή του χαλκού έχει υποχωρήσει σε ναδίρ πενταμήνου (στα 5,533 δολάρια ο τόνος), ενώ από τις 16 Ιανουαρίου καταγράφει απώλειες 12%.

«Θύμα» του κοροναϊού και το πετρέλαιο, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Μάιο, με το μπρεντ λίγο πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι και έχοντας χάσει 12% στη διάρκεια του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Baltic Exchange Capsize Index, για τις τιμές των ναύλων στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων
, υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά. 

Η φυγή μακριά από το ρίσκο έχει στρέψει τους επενδυτές προς το καταφύγιο των κρατικών ομολόγων, με ιδιαίτερη ζήτηση για τους τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου. Το ράλι των τιμών, έχει ως αποτέλεσμα αποκλιμάκωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς περισσότερο από 35 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg. H απόδοση του 30ετούς υποχώρησε κάτω από το 2%, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Σε ναδίρ πολλών μηνών και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου