26 Μαρτίου 2020

Σε ύφεση χειρότερη του 2008 η παγκόσμια οικονομία λόγω κορωνοϊού

Πυκνώνουν οι φωνές που προειδοποιούν για την επερχόμενη βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενδεχομένως χειρότερη από εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Παράλληλα, επίσημοι θεσμοί, κεντρικές τράπεζες και φορείς διάφοροι, λένε ότι ότι θα πράξουν το δικό τους "οτιδήποτε χρειαστεί" για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που τρομοκρατεί όλον τον κόσμο. 

ΔΝΤ: Παγκόσμια ύφεση χειρότερη του 2008

Η παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα μπορούσε να είναι χειρότερη από εκείνη που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποίησε την Δευτέρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της G20. Θα πρέπει να αναμένεται «μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου σοβαρή, αν όχι και χειρότερη» με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαιρέτισε τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει πολλές χώρες για τη στήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας καθώς και τα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας: «Θα χρειαστούν περισσότερα, ειδικά στο χρηματοδοτικό μέτωπο». Το Ταμείο είναι έτοιμο να αναπτύξει το σύνολο της πιστωτικής του ικανότητος, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

G7: Δέσμευση για «ό,τι χρειαστεί»

Να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη και να προστατευθεί η απασχόληση» απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, δεσμεύθηκαν οι επικεφαλής οικονομικής πολιτικής των χωρών της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Επίσης, οι G7, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισαν την βούλησή τους να συνεργαστούν -με τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών- για να αντιμετωπιστεί η κρίση που αναμένεται να οδηγήσει φέτος την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. 

Moody’s: Σε ύφεση οι χώρες της G20 φέτος 

Λιγότερο απαισιόδοξος ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι οικονομίες των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) θα βρεθούν φέτος στο σύνολό τους σε ύφεση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνολικά, οι χώρες αυτές θα παρουσιάσουν συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 0,5%. Στις ΗΠΑ η συρρίκνωση αυτή θα φτάσει το 2% και στην ευρωζώνη το 2,2%. Η Κίνα, από την άλλη, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 3,3%, ποσοστό ωστόσο που θεωρείται πολύ χαμηλό για τη χώρα αυτήν.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Ύφεση χειρότερη από αυτήν του 2008 

Η οικονομική ύφεση και οι απώλειες θέσεων εργασίας που προκαλούνται από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι χειρότερες από την ύφεση του 2008, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε τηλεοπτικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού της Γενεύης.

«Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν οικονομική ύφεση και απώλειες θέσεων εργασίας σε χειρότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από δώδεκα χρόνια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ρομπέρτο Αζεβέντο. Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού αναμένουν και «μια απότομη πτώση στο εμπόριο» πρόσθεσε.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, huffingtonpost.gr, in.gr

1 σχόλιο:

  1. ΟΟΣΑ: Για κάθε μήνα που οι μεγάλες οικονομίες θα περνούν σε καραντίνα θα μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης τους, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. «Οι τελευταίες μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι το λουκέτο θα πλήξει άμεσα διάφορους τομείς, πλήγμα που θα αντιστοιχεί ακόμη και στο 1/3 του ΑΕΠ σε μεγάλες οικονομίες», δήλωσε ο Ανχελ Γκουρία μιλώντας την Πέμπτη στους ηγέτες της G20. «Πολλές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση», πρόσθεσε. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή