23 Μαρτίου 2020

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο -7,58% στις 23.3.2020

Κατάρρευση στις Τράπεζες, έκλεισαν στο -14%. Πτώση στις διεθνείς αγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ότι δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού, ενώ το "σφυροκόπημα" που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει προηγούμενο, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Α
πώλειες σημειώθηκαν και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πτωτικά κινούνται οι δείκτες και στη Wall Street.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) έκλεισε με απώλειες 7,58% στις 513,07 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 8,22%, ενώ στο -8,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 13,94% στις 268,69 μονάδες.

Υπό ειδικές συνθήκες ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση στο Χ.Α. όπου η διαπραγμάτευση άρχισε λίγο μετά τις 14:45 και ολοκληρώθηκε στις 18:00, λόγω τεχνικών προβλημάτων που 
οφείλονται στην αναβάθμιση των συστημάτων η οποία έπρεπε έπρεπε να γίνει σήμερα. Μάλιστα, ενώ μέχρι περίπου τις 17:00 διαφαινόταν ότι οι πωλητές θα τηρούσαν πιο μετριοπαθή στάση, στη συνέχεια οι εντολές τους εντάθηκαν, με τους αγοραστές να παραμένουν αδρανείς, και με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται με συνοπτικές διαδικασίες κάτω από τη ζώνη των 520 μονάδων. 



Πάντως, όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές (σύμφωνα με το capital.gr), όταν μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως βρίσκονται στη δίνη, όχι μόνο μιας bear market, αλλά μιας μεγάλης διόρθωσης, το "ρηχό" και αδύναμο ΧΑ δεν μπορεί να εκδηλώσει τα "αντισώματα" που απαιτούνται σε αυτή τη διεθνή κρίση. Ωστόσο, η Eurobank Equities σήμερα εκτίμησε ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού έχουν ως επί το πλείστον αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών. Από την άλλη, ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, επισημαίνει ότι ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο "αδύναμος κρίκος". Η πτωτική τάση είναι ακόμα κραταιά και είναι νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα.

Στο ταμπλό του Χ.Α. τώρα: 
Η Alpha Bank έχασε 16,07%, με την Εθνική και τη Βιοχάκο να ακολουθούν με το δικό τους -14,69% και -14,47%. 
Η πτώση σε Eurobank και ΔΕΗ έφτασε στο 13,79% και στο 13,02% αντίστοιχα, ενώ άνω του 12% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Jumbo και Φουρλή. 
Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Coca Cola και Motor Oil ξεπέρασε το 8% και σε Tita, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και Σαράντη το 7%.
Μικρότερη πτώση στα Ελληνικά Πετρέλαια που σημείωσαν απώλειες 6,92%, στη Λάμδα και  ΕΥΔΑΠ που έκλεισαν στο -5,74% και -5,51% αντίστοιχα, και στον ΟΤΕ 
που έκλεισε στο -3,23%. 

Απώλειες και στις διεθνείς αγορές. Με πτώση κινήθηκαν σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ νέες ισχυρές απώλειες σημειώνονται και στη Wall Street παρά τη νέα παρέμβαση της Fed.

Στην Ευρώπη, ο DAX στην Φραγκφούρτη έκλεισε στις 8.741,15 μονάδες με απώλειες 2,10%, ο CAC-40 στο Παρίσι έκλεισε στις 3.916,50 μονάδες με πτωση 3,13%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 3,79%. Στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της αγοράς στη Wall Street, πτώση σημειώνουν οι τρεις βασικούς δείκτες με τους Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν απώλειες γύρω στο 3% και τον Nasdaq μικρότερες.


Νέα δυναμική παρέμβαση από την FED. Η FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) απάντησε σήμερα στις εξελίξεις με έναν συνδυασμό δραστικών μέτρων. Σε μία άνευ προηγούμενη κίνηση τόνισε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων και εξασφαλισμένων με υποθήκες χρεογράφων που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα είναι ουσιαστικά απεριόριστες. Μόνο αυτή την εβδομάδα θα αγοράσει κρατικά χρεόγραφα αξίας 375 δισ. δολαρίων και εξασφαλισμένα με υποθήκες χρεόγραφα 250 δισ. δολαρίων. Παράλληλα ενεργοποιεί πρόγραμμα ύψους 300 δισ. για στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και το πρόγραμμα Term Asset-Backed Loan Facility, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της 
FED, τα futures στη Wall Street κατέγραψαν δυναμική άνοδο, ενώ οι σοβαρές απώλειες στην Ευρώπη περιορίστηκαν σημαντικά. Όμως η αναστροφή αυτή του κλίματος αποδείχθηκε προσωρινή.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου