15 Ιουλίου 2023

Οι τουρίστες είναι σαν τα χελιδόνια, αν τους χαλάσεις τη φωλιά, δεν ξανάρχονται

Μια άποψη του Παύλου Παπαδάτου στο capital.gr (απόσπασμα)

«Ακριβώς αυτό κάνουν πάρα πολλοί που ασχολούνται με τον τουρισμό. Αντί να βλέπουν τον τουρίστα ως ένα χελιδόνι του οποίου τη φωλιά θα πρέπει να προφυλάξουν, συμπεριφέρονται σαν αράχνες που στήνουν τον ιστό τους, έτοιμοι να παγιδεύσουν τον ανυποψίαστο τουρίστα. Αντί μάλιστα κάποια νησιά μας να είναι οι ναυαρχίδες της προσέλκυσης τουριστών, έχουν μετατραπεί σε δυσφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Και καλά οι "επαγγελματίες" του τουρισμού... Οι υπεύθυνοι του ΕΟΤ και του αντίστοιχου υπουργείου, δεν βλέπουν ότι οι "καλοί" τουρίστες φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν σε Κροατία, Τουρκία, κλπ.;» γράφει ο επικοινωνιολόγος-οικονομολόγος Παύλος Παπαδάτος σε άρθρο του στο capital και μεταξύ άλλων προσθέτει:

«Έχω την εντύπωση ότι ο ΕΟΤ δεν έχει ούτε καν μία υποτυπώδη στρατηγική marketing και επικοινωνίας, την οποία να έχει επικοινωνήσει στους τουριστικούς φορείς, ώστε όλοι να είναι ευθυγραμμισμένοι ως προς τους στόχους αλλά και τον κοινό-στόχο στον οποίο απευθύνονται. Με άλλα λόγια, τι θέλουμε; Λιγότερους αλλά πλουσιότερους τουρίστες ή περισσότερους και... ό,τι να ‘ναι; Γιατί αν ο στόχος μας είναι το πρώτο, σίγουρα η "πολιτική" του ΕΟΤ επιτυγχάνει το δεύτερο!»

Υποστηρίζει ότι
 η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα φθηνού τουρισμού αφόυ εισέπραξε το 2002 από 13 εκατομμύρια τουρίστες περισσότερα από όσα εισέπραξε το 2022 από 30 εκατομμύρια τουρίστες! Και, θίζοντας τα κακώς κείμενα, διερωτάται: 

«Με ποια λογική επιτρέπεται "σταύλοι", να θεωρούνται τουριστικά καταλύματα και χθεσινοί τσοπάνηδες αίφνης να γίνονται "επαγγελματίες" του τουρισμού;»... «Με ποια λογική ο κάθε ξενοδόχος, σχεδόν ανεξέλεγκτα, κατηγοριοποιεί το ξενοδοχείο του; (Προς το παρόν την έχουν γλυτώσει τα επτάστερα). Ή ονομάζει το τουριστικό κατάλυμά του "Resort" χωρίς καμία σχετική προδιαγραφή;»... «Οι παραλίες; Οι περισσότερες βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακόμη και τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς ανοργάνωτες, ενώ όπου είναι καλά οργανωμένες η ενοικίαση ξαπλώστρας κοστίζει περισσότερο από την ενοικίαση ενός δωματίου καλού ξενοδοχείου. Ακόμη και τις "χρυσοφόρες" παραλίες του δημοσίου τις εκμεταλλεύονται κάποιοι "καπάτσοι" αντί πινακίου φακής, που πλειστάκις δεν αποδίδεται ούτε αυτό!»... 

Και καταλήγει: «Δυστυχώς, είναι πολλά τα κακά που όχι μόνο διώχνουν τους καλούς τουρίστες από τη χώρα μας, αλλά δεν επιτρέπουν ούτε στον Έλληνα να κάνει έστω και ολιγοήμερες διακοπές. Οι τιμές ακόμη και σε λαϊκές νησιώτικες ταβέρνες είναι απαράδεκτες, το φαγητό αμφιβόλου ποιότητας και το service τραγικό... (Ο ΕΟΤ και το υπουργείο τουρισμού θα μπορούσαν κάλλιστα να βάλουν τον τουρισμό μας σε σωστές ραγές, πριν καταστραφεί εντελώς. Πρέπει όμως να γνωρίζει το πως, αλλά και να θέλει)».

* Ο Παύλος Παπαδάτος είναι Επικοινωνιολόγος -Οικονομολόγος
Πηγή: capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου