31 Ιουλίου 2023

Οι Ταλιμπάν παραδίδουν μουσικά όργανα στην πυρά

Το υπουργείο ηθών της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν έριξε στην πυρά μουσικά όργανα και άλλο ηχητικό εξοπλισμό μετά την κατάσχεσή τους το Σάββατο στην επαρχία Χεράτ, καθώς θεωρεί 
τη μουσική «ανήθικη»!

Η μουσική «οδηγεί σε ηθική εξαχρείωση και η αναπαραγωγή της εκμαυλίζει τους νέους», δήλωσε ο Αζίζ αρ Ραχμάν αλ Μουτζάχιρ, αξιωματούχος του υπουργείου Προαγωγής της Αρετής και Αποτροπής της Έκλυσης των Ηθών στην επαρχία Χεράτ (δυτικά).

Αφότου ανακατέλαβε την εξουσία τη 15η Αυγούστου 2021, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει πάψει να επιβάλλει νόμους για την εφαρμογή της εξαιρετικά αυστηρής εκδοχής του ισλάμ που εφαρμόζει το φονταμενταλιστικό κίνημα, ιδίως απαγορεύοντας την αναπαραγωγή μουσικής δημόσια.

Στην πυρά το Σάββατο παραδόθηκαν μουσικά όργανα (κιθάρα και δυο ακόμη έγχορδα, αρμόνιο, ηχεία, ενισχυτές κλπ) που κατά πλειονότητα κατασχέθηκαν σε αίθουσες γάμων στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, αξίας αρκετών εκατοντάδων δολαρίων.

Στο στόχαστρο των ρυθμίσεων της de facto κυβέρνησης βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες. Δεν επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν δημόσια παρά μόνο αν έχουν εντελώς καλυμμένο το σώμα και το πρόσωπο. Στις έφηβες και στις νέες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα πάρκα, στα χαμάμ, στους χώρους άθλησης. Την Τρίτη, χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής έκλεισαν σε όλη τη χώρα: οι αρχές θεωρούν πως εναντιώνονται στο ισλάμ ή είναι πολύ ακριβά.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν, πολλοί αφγανοί καλλιτέχνες, ιδίως μουσικοί, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Στον έλεγχο των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν (16.8.2021)
Κραυγή γυναικών στο Αφγανιστάν: Θα σβήσουμε αργά, μέσα στην Ιστορία 
(17.8.2021)
Το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν σε 10 εικόνες 
(19.8.2021)
DW: Η ιδεολογική άβυσσος των Ταλιμπάν 
(5.11.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου