1 Ιουλίου 2023

Η Γαλλία φλέγεται μετά τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού

Το χρονικό της «εξέγερσης», 5 ημέρες οργής και φωτιάς.


Ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία, για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη έως τώρα κρίση της προεδρίας του: μία κοινωνική έκρηξη που εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Γαλλίας με διαδηλώσεις, αναταραχές, πυρκαγιές και μαζικές συλλήψεις. Συναυλίες, πορείες Pride, σχολικές παραστάσεις για το τέλος της χρονιάς, κάθε είδους εκδηλώσεις ανεστάλησαν ύστερα από 4 νύχτες θυμού και βίαιων επεισοδίων.

Η οργή των νεαρών στην πλειονότητά τους διαδηλωτών για τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού, ξεχειλίζει. Η δήλωση της μητέρας του θύματος «βλέπω μόνο έναν υπεύθυνο για τον θάνατο του παιδιού μου» δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την κοινωνική έκρηξη. 
Ούτε το μήνυμα του Γάλλου επιθετικού Κιλιάν Μπαπέ στο twitter που ζήτησε από τους συμπατριώτες του να σταματήσουν τα επεισόδια, διαδηλώνοντας ειρηνικά από εδώ και στο εξής. Χιλιάδες αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν και σε περισσότερους από 1.300 διαδηλωτές περάστηκαν χειροπέδες.


Πώς ξεκίνησαν όλα

Ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον αλγερινής καταγωγής έφηβο Ναέλ, κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας στο προάστιο του Παρισιού Ναντέρ. Περαστικός κατέγραψε το συμβάν σε βίντεο. Σε αυτό διακρίνονται δύο αστυνομικοί να σταματούν ένα αυτοκίνητο για έλεγχο και να στέκονται από την πλευρά του οδηγού. Ο ένας από τους δύο στρέφει το όπλο του κατά του οδηγού, παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει καμία απειλή.

Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε στις εισαγγελικές αρχές ότι πυροβόλησε επειδή φοβήθηκε ότι το αγόρι, που πάτησε γκάζι για να φύγει, θα έπεφτε πάνω σε κάποιον με το αυτοκίνητο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με επίσημη έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και έχει προφυλακιστεί. 


Οι 5 ημέρες της κοινωνικής έκρηξης

Τρίτη: 0 17χρονος Ναέλ πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Το βίντεο κυκλοφορεί στα social media και ξεσπούν ταραχές. Οι αρχές δίνουν εντολή για την ανάπτυξη 1.200 αστυνομικών στα προάστια του Παρισιού.

Τετάρτη: Οι διαδηλωτές βάζουν στο στόχαστρο δημόσια κτίρια και πυρπολούν αυτοκίνητα. Οι αρχές ανακοινώνουν την ανάπτυξη περισσότερων από 9.000 αστυνομικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη αναταραχή. Ενώ τα προάστια φλέγονται ο Μακρόν δίνει το «παρών» σε συναυλία του Έλτον Τζον.

Πέμπτη: Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Ναέλ συλλαμβάνεται. Του ασκείται δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η μητέρα του Ναέλ, Μούνια, ηγείται πορείας στη μνήμη του γιου του. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως η «αστυνομία σκοτώνει».

Παρασκευή: Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σύσκεψη αντιμετώπισης της κρίσης και δεσμεύεται να κάνει ό,τι χρειαστεί για να δώσει τέλος στην αναταραχή. Ακυρώνονται δεκάδες εκδηλώσεις, επιβάλλεται απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε διάφορα προάστια, τραβούν χειρόφρενο από νωρίς το απόγευμα τα μέσα συγκοινωνίας. 45.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Σάββατο: Η Γαλλία ξυπνάει με εικόνες καταστροφής και τον φόβο για νέα επεισόδια. Οι αρχές ανακοινώνουν ότι κατά τη νύχτα συνελήφθησαν περισσότερα από 1.300 άτομα. Και δηλώνουν έτοιμες για ακόμη μία νύχτα οργής. Σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιείται η κηδεία του 17χρονου Ναέλ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου