24 Ιουλίου 2023

Ο βασικός λόγος της δασικής πυρκαγιάς είναι η έλλειψη πρόληψης

«
Οταν ξεσπάσει πυρκαγιά είναι αργά»
«Σχεδόν κάθε δασική πυρκαγιά είναι ανθρωπογενής»

"Η Ελλάδα έχει πολλούς πυροσβέστες και πτητικά μέσα σε σχέση με άλλες χώρες. Δεν έχει όμως πρόληψη και φροντίδα των δασών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου" γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης σε άρθρο του στο Protagon.gr με τίτλο "Οταν ξεσπάσει πυρκαγιά είναι αργά". 

Ειδικότερα στο ερώτημα "Για ποιους λόγους καιγόμαστε;" 
μεταξύ άλλων αναφέρει: 

"Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη πρόληψης. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι έτσι και δυναμώσει η φωτιά, είναι πλέον δύσκολο ως αδύνατο να τη σταματήσεις. Και επειδή η ζέστη διατηρείται και τις νύχτες, η Πυροσβεστική έχει χάσει ακόμα ένα όπλο, εκείνο της νυχτερινής κατάσβεσης. Γιατί δεν υπάρχει πρόληψη; Διότι κανείς δεν ελέγχει πώς διατίθενται τα κονδύλια πυροπροστασίας από τους δήμους, ούτε ασκούνται σοβαρές πιέσεις προς τους δημάρχους... Και είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί δήμαρχοι τα χρησιμοποιούν για έργα βιτρίνας ή για πολιτιστικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε οι δημότες να διασκεδάζουν ενώ καίγεται ο τόπος τους".

(...) "Η ουσία βρίσκεται στην πρόληψη και ύστερα στην αντιμετώπιση. Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος της πρόληψης θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος της Δασικής Υπηρεσίας και η πίεση προς την Αυτοδιοίκηση. Και, γιατί όχι, να αναπτυχθεί η κουλτούρα της ατομικής ευθύνης στις τοπικές κοινωνίες. Είναι εξωφρενικό να βλέπεις δημάρχους που ωρύονται στις κάμερες για την απουσία πτητικών μέσων, ενώ οι ίδιοι έκαναν γιορτές και πανηγύρια με τα χρήματα της πυροπροστασίας. Η κυβέρνηση μας λέει ότι θα αγοράσει περισσότερα αεροπλάνα και θα προσλάβει και άλλους πυροσβέστες. Αλλά ακόμα και αν γίνουμε το «Ισραήλ» της πυρόσβεσης, έτσι και δεν δουλέψει η πρόληψη, θα καιγόμαστε περισσότερο χρόνο με το χρόνο, στρέμμα με το στρέμμα". 

Πηγή: Protagon.gr (απόσπασμα)


«Σχεδόν κάθε δασική πυρκαγιά είναι ανθρωπογενής»

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Κολωνίας Φόλκερ Ρούστερ σχεδόν κάθε δασική πυρκαγιά σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα.

«Κάθε δασική πυρκαγιά είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανθρωπογενής, αν εξαιρέσουμε βέβαια την σπάνια περίπτωση κεραυνών. Είτε κάποιος σταθμεύει το όχημά του σε χόρτα με τον καταλύτη να καίει, είτε πετάξει αποτσίγαρο, είτε σπασμένο ποτήρι, είτε ανάψει ψησταριά, όλες αυτές οι αιτίες έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα» αναφέρει. 

Με αφορμή προσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Κολωνίας, ο υποδιοικητής Φόλκερ Ρούστερ προσθέτει: «Όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα, όσο πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών. Αρκεί ένα τσιγάρο ή η σπίθα μιας ψησταριάς για να ξεκινήσει μια επικίνδυνη φωτιά με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή καυτών επιφανειών, αποτσίγαρων ή παρόμοιων αντικειμένων με τη βλάστηση όταν επικρατούν υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν πυρκαγιές».

Πηγή: Deutsche Welle  (απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου