20 Ιουλίου 2023

Μεσημεριανό υπνάκο συστήνουν οι Γερμανοί γιατροί


Η Γερμανία υποφέρει όλο και συχνότερα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι γιατροί συστήνουν μεσημεριανή ανάπαυση κατά τα πρότυπα της νότιας Ευρώπης. Οι εργοδότες δεν καλοβλέπουν την πρόταση.
 
Από τη Deutsche Welle:

Όπως παντού στην Ευρώπη, έτσι και στη Γερμανία όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και οι συνέπειες δραματικές. Περισσότεροι από 60.000 θάνατοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022. Η Γερμανία βρισκόταν στην τρίτη θέση με 8.173 θύματα της ζέστης, μετά την Ιταλία (18.010 θάνατοι) και την Ισπανία (11.324 θάνατοι).

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι το 2027.Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι Γερμανοί ειδικοί αναζητούν λύσεις. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία κατέγραψε το περασμένο Σάββατο τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη Γερμανία μέχρι στιγμής φέτος, 38,8 βαθμούς Κελσίου στη Βαυαρία.

«Θα πρέπει να προσανατολιστούμε στον τρόπο εργασίας των χωρών του Νότου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημόσιας Υγείας, Γιοχάνες Νίσεν, μιλώντας στο δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Πρότυπό μας ο ευρωπαϊκός Νότος

«Το να ξυπνάμε νωρίς, να εργαζόμαστε παραγωγικά το πρωί και να κάνουμε σιέστα το μεσημέρι είναι μια αντίληψη που πρέπει να υιοθετήσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε και συμπλήρωσε πως στην έντονη ζέστη οι άνθρωποι δεν είναι τόσο αποδοτικοί. Έκανε λόγο ακόμα για πολλούς ανεμιστήρες, ελαφρύτερα ρούχα όπως επίσης για πολύ νερό και ελαφρά γεύματα.

Την πρόταση των ειδικών στηρίζει και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. Οι εργοδότες από την πλευρά τους βλέπουν με σκεπτικισμό την πρόταση.

Παράλληλα η Γερμανική Ομοσπονδία Συνδικάτων κάλεσε τους εργοδότες να διενεργούν τακτικές αξιολογήσεις κινδύνου από τη ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία.

Ραλφ Μπόζεν
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου