19 Ιουλίου 2023

Καύσωνες και πυρκαγιές βλάπτουν τον τουρισμό

Οι καύσωνες έχουν αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό στη νότια Ευρώπη, προειδοποιεί το Spiegel Online. Λιγες μέρες νωρίτερα το Spiegel έγραφε: «Η Ακρόπολη απειλείται από τον μαζικό τουρισμό».
 
Από την Deutsche Welle:

«Ο καύσωνας θα μπορούσε να αλλάξει τον τουρισμό για πάντα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Spiegel Online, που υποστηρίζει ότι οι τουρίστες αρχίζουν να αποφεύγουν προορισμούς με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. 

Συγκεκριμένα: «Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) δείχνουν ότι ήδη φέτος ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη νότια Ευρώπη από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρσι, μία χρονιά στην οποία οι καύσωνες είχαν προκαλέσει ξηρασία και δασικές πυρκαγιές. Αντιθέτως, χώρες όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία είναι στην ευχάριστη θέση να καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον. 'Θεωρούμε ότι στο μέλλον οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις για επιλογή τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη', λέει ο πρόεδρος της ETC Μιγκέλ Σανθ».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Ελλάδα στενάζει από το πρώτο κύμα καύσωνα της χρονιάς. (...) Στην περιοχή της Θήβας, στην κεντρική Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 44,2 βαθμοί το Σαββατοκύριακο. Με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα να φτάνουν τους 39 βαθμούς, η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή για τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει ελαφρά υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά δύο με τέσσερις βαθμούς, αλλά ήδη από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής προειδοποιεί ότι λόγω των θερμοκρασιών αυτών αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες κοντά στην Αθήνα».


«Η Ακρόπολη απειλείται από τον μαζικό τουρισμό»

Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή αξιοθέατα στον κόσμο και για πολλούς ταξιδιώτες βρίσκεται ψηλά στην κορυφή της λίστας με τα μέρη που πρέπει να επισκεφθούν. Όμως, η μαζική συρροή τουριστών γεννά πλέον προβλήματα. Όπως δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel, «κατά τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 80% συγκριτικά με το 2019. […] Πλέον, όσοι έχουν αγοράσει εισιτήριο στην είσοδο συχνά πρέπει να περιμένουν ξανά στις σκάλες των Προπυλαίων, ενώ οι επισκέπτες συνωστίζονται τόσο πολύ που οι φύλακες αναγκάζονται να διακόψουν προσωρινά την είσοδο περισσότερων τουριστών στο μνημείο» […]

Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει και το μονοπάτι από μπετόν που κατασκευάστηκε το 2020: «το Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε πως βελτιώθηκε η προσβασιμότητα για όσους κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια και μειώθηκε ο κίνδυνος ατυχημάτων. […] Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στέφαν Ντέμπκε, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHW), οι εργασίες εκσυγχρονισμού "φαίνεται να αποσκοπούν στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τον χώρο" και ως εκ τούτου είναι "εντελώς ανεύθυνες".

Το WHW είχε στείλει επιστολή στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ζητώντας να προστεθεί η Ακρόπολη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύει. Όλα τα έργα από οπλισμένο σκυρόδεμα θα έπρεπε να κατεδαφιστούν και η Ακρόπολη να αποκατασταθεί όπως ήταν πριν το 2020. "Τα κτίρια στην περιοχή είναι τόσο ογκώδη που θα αλλοιώσουν την εμφάνιση και τον χαρακτήρα της περιοχής σε βαθμό που θα της στερήσει εντελώς την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά της"», τονίζει τέλος ο Ντέμπκε στο Spiegel.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου