5 Ιουλίου 2023

Πιο ανεξάρτητοι οι ηλικιωμένοι με ίντερνετ

Το κλείσιμο ραντεβού στο γιατρό ή το ΚΕΠ γίνεται ολοένα και συχνότερα διαδικτυακά. Τί κάνουν οι ηλικιωμένοι όταν δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ;
Από τη Deutsche Welle:

Μέχρι πριν ένα χρόνο η 73χρονη Εύα δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Παραπονιέται, γιατί «οι νέοι γεννιούνται με υπολογιστές και το ίντερνετ. Όλα αυτά μας ξεπερνούν. Στο δημαρχείο, στην ασφαλιστική εταιρεία, στον οπτικό μπορείς να κλείσεις πλέον μόνο διαδικτυακά ραντεβού. Οπότε έπρεπε να μάθω να το χειρίζομαι». Και έτσι έρχεται μία φορά την εβδομάδα στην δημοτική Χάζελχορστ του Βερολίνου, όπου μαζί με άλλους ηλικιωμένους κάνει μαθήματα, που διοργανώνει η Ένωση για την Πρόνοια Εργαζομένων. Μαθαίνει να στέλνει email, να βγάζει φωτογραφίες κα να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις. Δίπλα στο τάμπλετ της η Έυα γράφει σε ένα τετράδιο, τι σημαίνει wifi και ότι το σύμβολο μοιάζει με σιντριβάνι. Σημειώνει επίσης ότι κλικάρει το σύμβολο της «δισκέτας» όταν θέλει να αποθηκεύσει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή γήρανσης Χανς Βέρνερ Βαλ η ψηφιοποίηση έχει εντείνει τις διακρίσεις λόγω ηλικίας. «Ακούμε συχνά: οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν πια να το κάνουν αυτό. Δεν αξίζει να το δοκιμάσουμε καν», λέει ο γερμανός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. «Φυσικά και υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να προμηθευθεί κάποιος το παγγερμανικό εισιτήριο για τα τρένα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, αρκεί βέβαια να κάτσει ώρα στην ουρά. Όπως και να το κάνουμε όμως, είναι ευκολότερο να κλείσεις διαδικτυακά ραντεβού στο ΚΕΠ», λέει ο Χανς Βέρνερ Βαλ.

Τους επιτρέπει να ζήσουν ανεξάρτητα

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το 2022 το 17% των ατόμων ηλικίας 65 έως 74 ετών στη Γερμανία δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ διαδίκτυο. Έρευνα της Ομοσπονδιακής Ομάδας Εργασίας των Οργανώσεων Ηλικιωμένων αποδίδει σε αυτό το ποσοστό πλήθος προβλήματα, όπως τις δυσκολίες στην επαφή πολιτών και δημόσιας διοίκησης, αλλά και την πρόσβαση ηλικιωμένων σε τραπεζικές υπηρεσίες. Η εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά των διακρίσεων Φέρντα Άταμαν ασχολείται κι εκείνη με το ζήτημα: «Δεν πρέπει να λέμε ότι κάποιος θα βρεθεί να βοηθήσει. Η ψηφιοποίηση πρέπει να φθάσει σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους».

Μαθήματα τάμπλετ για ηλικιωμένους στο Βερολίνο

Ο Ντάβιντ Λέμαν, καθηγητής πληροφορικής της Εύας στη δημοτική βιβλιοθήκη, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φέρει πιο κοντά τον ψηφιακό κόσμο στους ηλικιωμένους: «Ίσως καταφέρω να βοηθήσω τους μεγαλύτερους σε ηλικία να ζήσουν περισσότερα χρόνια ανεξάρτητοι στα σπίτια τους, αν είναι σε θέση να παραγγείλουν διαδικτυακά ψώνια, ποτά και φαγητό ή να προμηθεύονται στο Ίντερνετ εισιτήρια για το θέατρο. Μια κυρία από την ομάδα έμαθε να κάνει τηλεδιασκέψεις για να επικοινωνεί με την εγγονή της, που ζει σε άλλο σημείο της Γερμανίας».

Το εμπόριο δεν μπορεί να αγνοήσει ηλικιωμένους πελάτες

Ολοένα και συχνότερα το λιανικό εμπόριο δείχνει να αδιαφορεί για τους ηλικιωμένους. Για παράδειγμα: Από την 1η Ιουλίου, η γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Rewe δεν θα μοιράζει πια στους πελάτες εκτυπωμένα διαφημιστικά φυλλάδια. Το ίδιο έχει ξεκινήσει ήδη η μεγαλύτερη γερμανική αλυσίδα DIY, η Obi, παραπέμποντας τους ενδιαφερόμενους σε ενημερωτικά μέιλ με νέα προϊόντα ή στην ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με μια μελέτη ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ανήκουν στους πιο φανατικούς χρήστες φυλλαδίων. Ο Μάρτιν Φάσναχτ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο εξηγεί: «Παίρνουν τα φυλλάδια, τα τοποθετούν δίπλα δίπλα και συγκρίνουν τιμές». Είναι πολύ σημαντικό και για ίδια τα καταστήματα αυτή τη διαδικασία, διότι έτσι τονώνεται η καταναλωτική διάθεση στην τρίτη ηλικία, προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος.

Ο ερευνητής γήρανσης Χανς Βέρνερ Βαλ είναι ωστόσο αισιόδοξος: «Ο πληθυσμός γερνά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι και λόγω εισοδημάτων σημαντικοί καταναλωτές. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι τα καταστήματα συνειδητοποιούν πλέον ότι διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων ζημιώνουν πρώτα απ΄ όλα τις ίδιες. Σε καμμιά εμπορική επιχείρηση δεν αρέσει να χάνει πελατεία».

Στέλα Βενόρ, dpa
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου