29 Ιουλίου 2023

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπεται σε κεντρικό τραπεζίτη

Του Jon Danielsson* / capital.gr (απόσπασμα)

«Οι κεντρικές τράπεζες αναπτύσσουν ταχύτατα την τεχνητή νοημοσύνη ("AI"), με γνώμονα την προοπτική της αυξημένης αποτελεσματικότητας και της μείωσης του κόστους. Οι μηχανές της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν ήδη ως κεντρικοί τραπεζίτες.

Αλλά με τις περισσότερες εφαρμογές AI σήμερα να είναι χαμηλού επιπέδου και με τη συντηρητική φύση των κεντρικών τραπεζών, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο αργή από ό,τι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα. Παρόλα αυτά, η πορεία φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, με την AI να αναλαμβάνει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο κεντρικό τραπεζικό σύστημα
», αναφέρει σε άρθρο του ο Jon Danielsson, Διευθυντής Systemic Risk Centre London School Of Economics, ο οποίος αφου αναλύσει στη συνέχεια το όλο θέμα καταλήγει στα εξής: 

Συμπέρασμα

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται τόσο γρήγορα ώστε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων κινδυνεύουν να πιαστούν απροετοίμαστοι και να βρεθούν αντιμέτωποι με τετελεσμένα γεγονότα. Η ChatGPT και η αυτόματη μάθηση που εποπτεύονται από την AI χρησιμοποιούνται ήδη από νέους κεντρικούς τραπεζίτες για την εργασιακή ασφάλειά τους.

Οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να αναγκαστούν να προσαρμοστούν στην ήδη χρησιμοποιούμενη τεχνητή νοημοσύνη, αντί να κατευθύνουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης προτού αυτή διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό. Ενώ κάποιος μπορεί να δηλώσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ για ορισμένες εργασίες, η ιστορία δείχνει ότι η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας μας πλησιάζει σταδιακά, και οι ανώτεροι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι οι τελευταίοι που θα το μάθουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βοηθήσει σημαντικά τις κεντρικές τράπεζες, βοηθώντας τες στον αυξανόμενο αριθμό καθηκόντων που αντιμετωπίζουν, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τους περιορισμένους πόρους και να εκτελούν πιο αποτελεσματικά το έργο τους. Πρόκειται να αλλάξει τόσο τον κανονισμό λειτουργίας όσο και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αν και οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να μην γίνουν ειδικοί στην AI, είναι πιθανό να χρειαστεί να "μιλάνε" με την AI - να είναι εξοικειωμένοι με αυτήν - και να είναι σε θέση να δέχονται οδηγίες από τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να τις διαχειρίζονται.

Οι πλέον υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι για τις λήψης σημαντικών αποφάσεων πρέπει να εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι συμβουλές της AI διαφέρουν από αυτές που παράγονται από εξειδικευμένους επιστήμονες, και να διαμορφώσουν τόσο τις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού τους όσο και την οργανωτική δομή τους προκειμένου να επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση της AI χωρίς να απειλείται η λειτουργία του οργανισμού
».

* Ο Jon Danielsson είναι Director, Systemic Risk Centre London School Of Economics And Political Science (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου)

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στο:
 Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπεται σε κεντρικό τραπεζίτη | Capital
Δείτε το άρθρο στα αγγλικά στο: When artificial intelligence becomes a central banker | CEPR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου