7 Ιουλίου 2023

Η κολύμβηση είναι δεξιότητα, όχι άσκηση

Φέτος ένα σχολείο της Αθήνας πήγε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολλανδία. Οταν τα παιδάκια πήγαν να μπουν στην πισίνα, τους ζήτησαν οι Ολλανδοί να επιδείξουν το δίπλωμά τους. «Τι εννοείτε;», απάντησαν οι Ελληνες. «Λυπούμαστε, δεν μπορείτε να μπείτε στην πισίνα χωρίς δίπλωμα», απάντησαν οι άλλοι και τους απαγόρευσαν το κολύμπι. «Δίκιο δεν είχαν;», λέει στην «Κ» ο 58χρονος Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής και επικεφαλής του Safe Water Sports, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον. «Πώς θα αφήσεις κάποιον να μπει στο νερό χωρίς πιστοποίηση ότι ξέρει κολύμβηση; Το κολύμπι δεν είναι ποδόσφαιρο που αν δεν ξέρεις να παίζεις, δεν θα πάθεις κάτι. Αν δεν ξέρεις κολύμπι μπορεί και να κινδυνεύσεις».

Στην Ελλάδα, την 11η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο (13.676 χλμ.), όπου ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών, η κολύμβηση εξακολουθεί να θεωρείται είδος άσκησης και όχι μια δεξιότητα που είναι απαραίτητο να κατέχουμε για να είμαστε ασφαλείς.
 
«Πέρυσι έξι παιδιά πνίγηκαν στην Ελλάδα γιατί δεν ήξεραν κολύμβηση», λέει ο κ. Πασχαλάκης. Την ίδια χρονιά το Safe Water Sports, σε συνεργασία με μια ομάδα ερευνητών, προπονητών κολύμβησης, αθλητών και την Ενωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, εκπόνησε το πρόγραμμα ασφαλούς κολύμβησης για παιδιά που συνδυάζει την απόκτηση βασικών γνώσεων τεχνικής διαφόρων κολυμβητικών στυλ, την ανάπτυξη ψυχοσυναισθηματικών στοιχείων για την απόλαυση στο νερό αλλά και θεωρητικών γνώσεων σχετικά με την ασφάλεια στο νερό. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του υπουργείου Παιδείας που αποτελούν μέρος του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. (...)

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που περιλαμβάνεται στο πληροφοριακό σύστημα του Λιμενικού, ενώ στα θαλάσσια σπορ ο μέσος όρος θανάσιμων ατυχημάτων τον χρόνο επί σειράν ετών ήταν 4 («φανταστείτε να σας λέγαμε ότι 4 παιδιά τον χρόνο θα σκοτώνονται στο ποδόσφαιρο. Ποιος θα άφηνε το παιδί του να παίξει;»), για πρώτη φορά το 2021 δεν καταγράφηκε κανένα, ενώ το 2022 είχαμε ένα (σε τριθέσιο αλεξίπτωτο θαλάσσης, που βγήκε σε άσχημες καιρικές συνθήκες). Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, το 2022 στη θάλασσα καταγράφηκαν 5 θανάσιμα ατυχήματα και ένα στα εσωτερικά ύδατα (πισίνες). Συνολικά είχαμε 386 θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας, από τα οποία το 70% αφορούσε άνδρες και το 69% Ελληνες. «Εχουμε 30 εκατομμύρια τουρίστες και είμαστε 10 εκατομμύρια. Θα περίμενε κανείς να αντιστοιχεί στους Ελληνες το 1/4 των πνιγμένων. Ομως όχι». 

Απόσπασμα από δημοσίευμα στην
Η κολύμβηση είναι δεξιότητα, όχι άσκηση | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr) 


Σχετικές αναρτήσεις:
Οι καλύτερες ασκήσεις όλων των εποχών σύμφωνα με το Harvard
ΚΕΕΛΠΝΟ: Κίνδυνοι κατά την κολύμβηση
Για ασφαλή κολύμβηση, από τον ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου