19 Ιουλίου 2023

Το άτμισμα είναι εξίσου επικίνδυνο για την καρδιά με το τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα για την καρδιά όσο τα παραδοσιακά τσιγάρα. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προχώρησε στην προειδοποίηση πως οι συσκευές ατμίσματος περιέχουν ένα κοκτέιλ νικοτίνης, διαλυτών και γεύσεων που πιθανότατα δημιουργούν τους ίδιους με το κάπνισμα σοβαρούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, των αρωματικών παραγόντων, των γλυκαντικών, της προπυλενογλυκόλης (είναι η ουσία που βοηθά να διαλύονται οι αρωματικές ουσίες που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και με τη βοήθεια της θερμότητας παρέχει τον ατμό που προσομοιάζει τον καπνό του τσιγάρου) και της φυτικής γλυκερίνης, μπορεί το καθένα ανεξάρτητα να είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Ειδικότερα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης περιέχουν ενώσεις που έχουν αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα ότι αυξάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τις παθήσεις των πνευμόνων. Πάντως, οι μελέτες για τη σχέση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι περιορισμένες.

"Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μεταφέρουν στον οργανισμό πολλές ουσίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς, συμπεριλαμβανομένων χημικών και άλλων ενώσεων που πιθανότατα δεν είναι γνωστές ή κατανοητές από τον χρήστη. Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη συνδέονται με άνοδο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού", δήλωσε ο Jason J. Rose, M.D., M.B.A., αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Maryland School of Medicine στη Βαλτιμόρη.

"Υπήρξε επίσης έρευνα που δείχνει ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει νικοτίνη, τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδιαίτερα οι αρωματικοί παράγοντες, ενέχουν κινδύνους που σχετίζονται με προβλήματα στην καρδιά και πνευμονοπάθειες στα ζώα. 

Η δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση ότι ο κίνδυνος καρκίνου των παραδοσιακών τσιγάρων οφείλεται κυρίως στις άλλες ουσίες που περιέχουν και όχι στη νικοτίνη, η οποία μπορεί να είναι εθιστική αλλά όχι καρκινογόνος. Όμως μελέτες έχουν επισημάνει ότι η εισπνεόμενη νικοτίνη και κάποια χημικά υποπροϊόντα της μπορεί να "πυροδοτήσουν" καρκίνο μέσω γενετικών μεταλλάξεων. 

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου