9 Απριλίου 2014

"Οι Αυστριακοί δεν είναι πιο χαζοί από τους Γερμανούς" (Μέρος 3)

Υψηλή ποιότητα ζωής, η χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη: Οι Αυστριακοί περνάνε καλά. Παρόλα αυτά η ακροδεξιά FPÖ έγινε τρίτο κόμμα. Ο Dirk Stermann, Γερμανός παρουσιαστής και από το 1987 Βιενέζος, εξηγεί στη συνέντευξη γιατί τόσοι πολλοί Αυστριακοί χαρακτηρίζουν τη ζωή τους "χάλια" και βλέπουν τόσα πολλά αρνητικά στη ζωή τους.
Γιατί δεν έχουν εξαφανιστεί αυτές οι φοβίες εδώ και καιρό; Το ποσοστό ανεργίας είναι παρά την ευρωπαϊκή κρίση το χαμηλότερο στην Ευρώπη και πολυπολιτισμική ήταν ανέκαθεν η χώρα.

Αυτός ο μερικός φόβος απλά υπάρχει. Ακόμη και οι ίδιοι οι μετανάστες, που ήρθαν εδώ και ενσωματώθηκαν, είναι πολύ σύντομα αντίθετοι στην έλευση νέων μεταναστών. Φοβούνται πως θα μπορούσε να βλάψει τη θέση τους. Και αυτό τη στιγμή που συγκεκριμένα η Βιέννη ήταν ως πρωτεύουσα του αψβουρικού πολυπληθυσμιακού κράτους διαρκώς ένα μείγμα διαφορετικών κουλτουρών. Την εποχή του αυτοκράτορα δήλωσε σε μία δημοσκόπηση η πλειοψηφία, πως η μητρική τους γλώσσα είναι τα τσέχικα. Και σήμερα θα στοιχημάτιζα πως πολύ περισσότερα από τα μισά ονόματα στον τηλεφωνικό κατάλογο είναι μη-γερμανική καταγωγής. Αυτό φυσικά το ξεχνούν ευχαρίστως, αλλά για την ακρίβεια είναι όλοι οι Βιενέζοι μετανάστες.

Ακόμη και ο ίδιος ο αρχηγός της FPÖ, Strache, έχει γονείς σουδητογερμανούς (1), οι οποίοι προέρχονται από το σημερινό Liberec (πρώην Reichenberg). Γεωγραφικά λοιπόν είναι περισσότερο σάξωνας παρά Βιενέζος.

Γνωρίζω μερικούς Αυστριακούς που δε συμπαθούν τους Γερμανούς. Αλλά πολλοί έχουν Γερμανίδες γιαγιάδες, παππούδες, μητέρες, πατέρες, γυναίκες και άνδρες. Η Αυστρία είναι ένα ανάμικτο κράτος. Αυτό κάνει την Αυστρία ταυτόχρονα τόσο πλούσια και πολύπλοκη.

Είναι οι Γερμανοί για τους Αυστριακούς όπως πάντα οι αλαζόνες Piefkes (2)?

Η εικόνα των Γερμανών στους Αυστριακούς έχει βελτιωθεί. Οι Αυστριακοί δε νοιώθουν πλέον τόσο μικροί, γιατί βλέπουν: Οι Γερμανοί δεν έρχονται όλοι με χοντρές mercedes, αλλά και με σκουριασμένα Lada. Ως Γερμανός είναι εδώ κανείς ενός είδους μερικής απασχόλησης μετανάστες εργαζόμενη. Πολλοί είναι καμαριέρες, ταξιτζήδες και σερβιτόροι.

Να ψηφίσετε δε μπορείτε. Αλλά αν μπορούσατε να συμμετάσχετε στην απόφαση: Ποιόν θα προτιμούσατε να δείτε στην κυβέρνηση;

Το καλύτερο θα ήταν αν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Heinz Fischer μπορούσε να αναλάβει τις εργασίες των υπουργείων. Αυτός είναι ο αυτοκράτορας των ημερών μας, αλλά με τον Heinz Fischer είναι πολύ τυχερή η Αυστρία. Με αυτόν έχουμε ησυχία και σοβαρότητα - κάτι που δε μπορούμε δα να πούμε για τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Fischer κάνει φανταστικά τη δουλειά του και καταλαβαίνει από χιούμορ. Ο Grissemann (3) και εγώ τον παρωδούμε ανά τακτά διαστήματα. Ο πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό, παρόλο που θα μπορούσε να μας πάει ακόμη και στη φυλακή - γιατί δεν επιτρέπεται να κοροϊδεύει κανείς αυτή τη θέση.

Ο Grissemann και Εσείς έχετε πραγματοποιήσει θρυλικές εμφανίσεις σε βάρος των δεξιών. Μετά την παρωδία σας επί του υστερικού πένθους για τον άτυχο ακροδεξιό Jörg Haider (4), υπήρξαν απειλές δολοφονίας.

Είχαμε προβλήματα κυρίως με τους κληρονόμους του Haider. Εντωμεταξύ βρίσκονται λόγω διαφόρων περιπτώσεων διαφθοράς σχεδόν όλοι στη φυλακή και εμείς είμαστε ακόμη ελεύθεροι. Νομίζω πως κερδίσαμε αυτήν την παρτίδα.

Έχω την αίσθηση, ότι ο λαός έχει κουραστεί. Υπάρχουν τόσο πολλές περιπτώσεις διαφθοράς. Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, πως δε μπορείς να εμπιστευθείς κανέναν πλέον.


(1) Αυτοί που διέμεναν κάποτε στα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας

(2) Στη Γερμανία χρησιμοποιείται η λέξη μεταξύ άλλων για να χαρακτηρίσει τους αλλαζόνες. Προέρχεται από τον Πρώσο στρατιωτικό μουσικό συνθέτη Johann Gottfried Piefke

(3) Συνάδελφος του Stermann στην γνωστότερη κωμική σειρά της Αυστρίας ("Wilkommen Osterreich")

(4) Πρόεδρος επί σειρά ετών του ακροδεξιού αυστριακού κόμματος FPÖ.


Διαβάστε τη συνέντευξη δίπλα στο γερμανικό πρωτότυπο κείμενο:







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου