30 Απριλίου 2014

Δεύτερο ντιμπέιτ για την Κομισιόν, με την Ελλάδα στο επίκεντρο

Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη λιτότητα και με συχνές αναφορές στην Ελλάδα, συζήτησαν την Τρίτη οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - πλην του Αλέξη Τσίπρα - κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση, για 
θέματα απασχόλησης, λιτότητας, μετανάστευσης και ενέργειας, που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό Δίκτυο Euranet Plus, διεξήχθη μία ημέρα μετά το πρώτο ντιμπέιτ που διοργανώθηκε στο Μάαστριχτ. Σε αυτή συμμετείχαν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφταντ και η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ.

«Η λιτότητα δεν απέδωσε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε: «Εφερε την Ευρώπη σε άσχημη κατάσταση. Εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήσαμε μία έκθεση που λέει ότι η τρόικα από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα. Ο στόχος της τρόικας είναι να καταστεί αρωγός, εάν το καταφέρει δεν χρειαζόμαστε την τρόικα, αλλά οι πολιτικές που προωθήθηκαν μέσω της τρόικας είναι τελείως λάθος».

Υπέρ μίας Ευρώπης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά όχι της λιτότητας, με αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης σε χώρες όπως η Ελλάδα, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ερωτηθείς για τα ευρωομόλογα, για τα οποία είχε δηλώσει θετικός στο παρελθόν, είπε πως «θεωρητικά εξακολουθώ να υποστηρίζω την έκδοσή τους», ωστόσο πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε έναν «ιδανικό κόσμο». «Χρειάζονται προϋποθέσεις, χρειάζεται μία ξεκάθαρη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, καθώς και αυξημένος έλεγχος πανευρωπαϊκά».

Ο Γκι Φερχόφτατ είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η Ευρώπη αλλά το πελατειακό της σύστημα το οποίο παραμένει σε πλήρη λειτουργία.

Η Σκα Κέλερ υποστήριξε ότι η λιτότητα οδηγεί σε φρικτά αποτελέσματα, κάνοντας μνεία στην αύξηση της παιδικής θνησιμότητας στην Ελλάδα και στην αδυναμία πολλών Ελλήνων να πληρώσουν τα φάρμακά τους.

Πηγή: από www.tanea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου