26 Απριλίου 2014

Πορτογαλία: 40 χρόνια από την "Επανάσταση των Γαριφάλων"

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την «Επανάσταση των Γαριφάλων», το σχεδόν αναίμακτο κίνημα του πορτογαλικού στρατού, με το οποίο μπήκε τέλος σε μια δικτατορία μισού αιώνα. 

Στη φωτογραφία αριστερά: Αφίσα που κυκλοφορούσε σε μεγάλη έκταση τότε.

Εκείνη η επανάσταση του 1974 ολοκληρώθηκε σχεδόν σε ένα 24ωρο. Αργά τη νύχτα της 24ης Απριλίου μια ομάδα στρατιωτικών υπό τον Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο εγκαταστάθηκε με πλήρη μυστικότητα σε στρατιωτική βάση της Λισαβόνας.

Τα ξημερώματα της 25ης Απριλίου ακούστηκε από τα ραδιόφωνα ένα απαγορευμένο από το καθεστώς τραγούδι: «Grandola, vila morena». Μέχρι το πρωί σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών μονάδων είχε ταχθεί στο πλευρό του Καρβάλιο. Ο εναέριος χώρος της Πορτογαλίας έκλεισε, το ίδιο και τα λιμάνια.

Οι στρατιωτικοί ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, ωστόσο, αρκετοί βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, αλλά και να βάλουν γαρίφαλα στις κάννες των όπλων των στρατιωτών.

Το καθεστώς υπό τον πρωθυπουργό (1968-1974) Μαρσέλο Καετάνο κατέρρευσε. Ο ίδιος εγκατέλειψε τη χώρα και πέθανε στην Βραζιλία. Η μυστική αστυνομία αντέδρασε στα γεγονότα, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από τις επιχειρήσεις της. Στη συνέχεια, παραδόθηκε και εκείνη.

Σημειώνεται ότι ο Καετάνο είχε διαδεχθεί στην εξουσία τον δικτάτορα Αντόνιο Σαλαζάρ, ο οποίος κυβέρνησε την Πορτογαλία από το 1932 έως το 1968, εγκαθιδρύοντας το λεγόμενο Estado Novo (Νέο Κράτος). Η δικτατορία είχε εγκαθιδρυθεί το 1926.

Σχεδόν αμέσως μετά την Επανάσταση, η Πορτογαλία προχώρησε σε συνομιλίες για την ανεξαρτησία των αποικιών της στην Αφρική.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα της Ιβηρικής. Στην αυστηρή γλώσσα των οικονομικών στοιχείων, το πορτογαλικό μνημόνιο κλείνει ως εξής: Το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται στο τέλος του 2013 στο 4,9% του ΑΕΠ και με συμφωνημένο στόχο να μειωθεί στο 2,5% μέχρι το 2015. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 129% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία ήταν το Φεβρουάριο στο 15,3%. Η οικονομία της Πορτογαλίας παρέμεινε σε ύφεση το 2013, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,4%, ενώ φέτος προβλέπεται ανάπτυξη περί το 1,2% Το 20% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.


Πηγή: από tovima.gr 25.04.2014
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=589586

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου