24 Απριλίου 2014

Σκόνη από τη Σαχάρα: Ήρθε, έφυγε και θα ξανάρθει

Η αφρικανική σκόνη, που έκανε έντονη την παρουσία της στην ατμόσφαιρα από τη Δευτέρα του Πάσχα, απομακρύνεται προσωρινά από το Λεκανοπέδιο της Αττικής και την Ελλάδα γενικότερα.

Ειδικά στην Αττική, η βροχή, που έπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετατράπηκε σε λάσπη, που άφησε έντονα τα σημάδια της πάνω σε ΙΧ, μπαλκόνια και δρόμους.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι νοτιάδες που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες σε Λιβύη-Μαρόκο, την έφεραν προς τα εδώ από τις αφρικανικές ακτές, αφού στο ίδιο διάστημα νοτιάδες επικρατούσαν και στην Ελλάδα, συνδυασμός που ευνοεί τη μεταφορά της σε μεγάλες ποσότητες. Από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα έως και χθες, η σκόνη αυτή είχε κατακλύσει την ατμόσφαιρα στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα.

«Δεν τελειώσαμε, παρά μόνο προσωρινά, με την αφρικανική σκόνη» λένε οι μετεωρολόγοι, που εξηγούν ότι πρόκειται για παραδοσιακό πια φαινόμενο στην Ελλάδα, που διαρκεί από τον Μάρτιο έως και τις αρχές Ιουνίου κάθε χρόνο, αν και πριν δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα έντονο και το φθινόπωρο.

Την Παρασκευή, η σκόνη θα επηρεάσει μόνο την Κρήτη, αλλά από μεθαύριο, Σάββατο, επανέρχεται, στη δυτική Ελλάδα. Καθώς όμως θα προηγηθούν βροχές εκεί, το πιθανότερο είναι τη φορά αυτή οι ποσότητες σκόνης που θα φτάσουν στην ελληνική επικράτεια να είναι μικρότερες.

Πηγή: tanea.gr 24.04.2014
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5112159/telos-sto-tetrahmero-afrikanikhs-skonhs/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου