16 Απριλίου 2014

Θα ωφελήσει η διακοπή από τη Ρωσία του φυσικού αερίου;

"Κάνε μας τη χάρη, Βλαντιμίρ, κάνε την τρέλα και κόψε το αέριο στην Ουκρανία, ακόμη καλύτερα κόψε το σε όλη την Ευρώπη" γράφει μεταξύ άλλων ο Thomas L. Fridman στους "New York Times", σύμφωνα με άρθρο στην "Καθημερινή"*.

Με τι άνεση και τι ωραία που μπορεί να τα λέει κανείς, να εκτοξεύει ακόμη και απειλές, όταν μιλάει εκ του ασφαλούς, όταν άλλος θα υποστεί τις επιπτώσεις (η Ευρώπη), ενώ αυτός και η χώρα του (οι ΗΠΑ) θα βγουν ωφελημένοι. Όσο για τα απαραίτητα επιχειρήματα για τη στήριξη της άποψής του, είναι εύκολο και αυτά να κατασκευαστούν.
Η μειωμένη προσφορά, μας λέει, και οι ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου (που θα επιβαρύνει φυσικά την Ευρώπη) θα δώσουν ώθηση στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, όπως υποστηρίζει. 

Μα, πρέπει να προηγηθεί το εμπάργκο του Πούτιν στο φυσικό αέριο για να αναπτυχθούν οι ήπιες μορφές ενέργειας; Ή μήπως όλα αυτά εντάσσονται στο μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι ισχυροποίησης της θέσης των ΗΠΑ, με παράλληλο αδυνάτισμα της θέσης της Ρωσίας αλλά και της Ευρώπης; Ίσως βέβαια όλα αυτά να είναι μόνο μια μεμονωμένη υπεροπτική άποψη, εκείνη του αρθρογράφου, και τίποτε άλλο. 

Ας δούμε όμως το σχετικό απόσπασμα του άρθρου του Thomas L. Fridman, με τον εντυπωσιακό τίτλο : «Προχώρα, αν τολμάς, Βλαντιμίρ!» όπως το δημοσίευσε χθες η "Καθημερινή"*:

«Προχώρα, αν τολμάς, Βλαντιμίρ!»
Thomas L. Fridman / The New York Times

"Οι τελευταίες ειδήσεις λένε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απειλήσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν πληρώσει όσα χρωστάει – παρεμπιπτόντως μέσω Ουκρανίας διέρχεται το 15% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη. Αν ζητήσω από τον Πούτιν να κλείσει πράγματι τη στρόφιγγα, θα είμαι κακός;

Γιατί αυτό ακριβώς ζητάω, και θα επιδοτούσα ευχαρίστως την Ουκρανία για να ξεπεράσει τη δύσκολη φάση. Ενα τέτοιο πετρελαϊκό σοκ, όση αναστάτωση και αν φέρει σε πρώτη φάση, μπορεί να έχει την ίδια επίδραση με το αραβικό εμπάργκο του 1973 – και ακόμη μεγαλύτερη. Το εμπάργκο του 1973 οδήγησε για πρώτη φορά στην καθιέρωση προτύπων εξοικονόμησης καυσίμων στα αμερικανικά αυτοκίνητα και έδωσε ώθηση στην ηλιακή ενέργεια, στην αιολική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ενα εμπάργκο του Πούτιν σήμερα θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο, γιατί θα έρθει σε μια στιγμή κατά την οποία οι βιομηχανίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, το φυσικό αέριο και η εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζονται να απογειωθούν. Κάνε μας τη χάρη, Βλαντιμίρ, κάνε την τρέλα και κόψε το αέριο στην Ουκρανία· ακόμη καλύτερα, κόψε το σε όλη την Ευρώπη. Εμπάργκο! Εσύ θα περάσεις μια ωραία ημέρα και ο υπόλοιπος πλανήτης θα περάσει έναν ωραίο αιώνα..."

* http://www.kathimerini.gr/762797/article/epikairothta/kosmos/proxwra-an-tolmas--vlantimir






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου