20 Απριλίου 2014

Γιατί γιορτάζουν το Πάσχα Ορθόδοξοι και Καθολικοί σε διαφορετικές ημερομηνίες;

Φέτος, το 2014, Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα, στις 20 Απριλίου. Αυτό όμως είναι η εξαίρεση. Συνήθως προηγείται το Πάσχα των Καθολικών κατά μια εβδομάδα, που μπορεί να φτάσει και τις πέντε, και έπεται το Πάσχα των Ορθοδόξων. Αυτό όλοι το ξέρουμε.

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαφορά στην ημερομηνία του εορτασμού; Πως προσδιορίζουν οι δυο εκκλησίες την ημερομηνία του Πάσχα;



Κατ' αρχήν υπάρχει συμφωνία (βάσει των κανόνων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας της Βιθυνίας του 325 μ.Χ.) το Πάσχα να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη Πανσέληνο, που συμβαίνει μετά την Εαρινή Ισημερία. Για να υπολογίσουμε λοιπόν την ημερομηνία του Πάσχα, πρέπει να γνωρίζουμε πότε έχουμε Ισημερία και κάθε πότε έχουμε Πανσέληνο. Σε αυτά όμως, όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν οι δυο εκκλησίες, για τον απλό λόγο ότι κάθε μια ακολουθεί διαφορετικό ημερολόγιο (η Ορθόδοξη το Παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο και η Καθολική το Νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο) και επιπρόσθετα προσδιορίζει με διαφορετικό τρόπο τον Σεληνιακό μήνα.

Ο Δυτικός Κόσμος, ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου του 1582 εφαρμόζει το Νέο Ημερολόγιο (το Γρηγοριανό), κάτι που έγινε και στην Ελλάδα (ώστε να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη) αλλά με 341 χρόνια καθυστέρηση. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα εισήχθη το Γρηγοριανό ημερολόγιο την 16 Φεβρουαρίου 1923, η οποία και ορίστηκε ως 1 Μαρτίου 1923 (με αποτέλεσμα κανένα γεγονός να μην έχει συμβεί στην Ελλάδα τις 13 "λευκές" μέρες που μεσολάβησαν). Η Εκκλησία της Ελλάδας αποφάσισε από τότε να χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο για όλες τις θρησκευτικές γιορτές με εξαίρεση τη γιορτή του Πάσχα, για το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο. Και όχι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και όλες σχεδόν οι Ανατολικές Ορθόδοξες εκκλησίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό Πάσχα.

Ένας Σεληνιακός μήνας, δηλαδή από Πανσέληνο σε Πανσέληνο, διαρκεί 29,53059 μέρες. Η Πανσέληνος για τους Ορθοδόξους υπολογίζεται από τον 19ετή κύκλο του Μέτωνα (5οςαι.π.Χ), που αντιστοιχεί σε 235 Πανσελήνους. Σήμερα με τις σύγχρονες μετρήσεις προέκυψε ένα λάθος του Μέτωνα μόνον 2,066 ωρών κάθε 19 έτη. Το σφάλμα συσσωρεύτηκε και τώρα έφτασε τις 5 μέρες περίπου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζοντας να υπολογίζει τις Πανσελήνους με τον Μετωνικό Κύκλο, υπολογίζει κάθε Πανσέληνο 5 μέρες αργότερα από την πραγματική!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία να καθορίζει την ημερομηνία του Πάσχα (πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη Πανσέληνο, μετά την Εαρινή Ισημερία) ξεκινώντας 13 μέρες αργότερα από την πραγματική ισημερία και 5 μέρες αργότερα από την πραγματική πανσέληνο.

Φέτος, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες (ισημερίας και πανσελήνου), ο τελικός προσδιορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα σε Ορθόδοξους και Καθολικούς συνέπεσε. Καλό και συνάμα πρακτικό φαίνεται. 


Μήπως όμως είναι καιρός για κάποιες διορθώσεις... ώστε όλοι οι Χριστιανοί να γιορτάζουν το Πάσχα πάντοτε την ίδια ημερομηνία;

_________________
Πηγές: Με πληροφορίες από: el.wikipedia.org, www.incorfu.gr, www.adslgr.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου