14 Απριλίου 2014

«Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο», λένε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν πρέπει να καταγραφεί ως ένα αυτοτελές επεισόδιο αλλά ως μια επιτυχημένη ιστορία (successful story)». Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σχολίασε, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού εκ μέρους της χώρας.

Τη θέση αυτή άλλωστε υιοθέτησαν όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωσυστήματος που μετείχαν στην 24η Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι υπογράμμισαν σε όλους του τόνους ότι δεν πρέπει να υπάρξει «υπεραισιοδοξία» από την ελληνική πλευρά. «Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραδεχόμενη ωστόσο ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ένδειξη πως κάτι έχει αρχίσει να δουλεύει σωστά. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλώντας από την Ουάσιγκτον σε έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε σημαντικό «ορόσημο» και ευπρόσδεκτη εξέλιξη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πρόσθεσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να παράγει «ισχυρά αποτελέσματα».

Επίσης, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «Η περίπτωση της επιτυχημένης επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές στηρίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία πρέπει να συνεχιστεί με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσει κάποιες από τις οποίες πρέπει να υλοποιηθούν και κάποιες από τις οποίες έχουν εφαρμοστεί ήδη, αλλά και στη διαρκή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην κατάλληλη ανακεφαλαιοποίησή του. Τα θέματα αυτά μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ακόμη πιο σημαντικά από ό,τι πριν ώστε η έξοδος της χώρας στις αγορές να μην καταγραφεί ως ένα αυτοτελές επεισόδιο αλλά ως μια επιτυχημένη ιστορία».

«Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στην Ελλάδα. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει». Με αυτή τη φράση η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου ότι ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές δεν συνεπάγεται και την έξοδό της από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γεννά αισιοδοξία, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

________________
Πηγή: tanea.gr 14.04.2014
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5108637/h-ellada-exei-akomh-dromo/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου