27 Απριλίου 2014

Τι φωτογραφίζουν οι τουρίστες;

Ποιο είναι το πιο φωτογραφισμένο σημείο της Ελλάδας; Αν δεν θέλετε να κλαίτε τα λεφτά σας, μη στοιχηματίσετε στην Ακρόπολη. Τα περισσότερα κλικ φωτογραφικής μηχανής έχουν ακουστεί στον λόφο του Λυκαβηττού, το ψηλότερο σημείο της Αθήνας που αποτελεί αγαπημένο προορισμό τουριστών και ερωτευμένων.

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια μνημεία όλων των εποχών, έρχεται έκτος και καταϊδρωμένος σε αριθμό φωτογραφιών στην πρωτεύουσα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Sightsmap, ενός διαδραστικού χάρτη που παρουσιάζει τις περισσότερο φωτογραφισμένες περιοχές του πλανήτη.

Η πλατφόρμα (μπορείτε να την επισκεφθείτε στη διεύθυνση www.sightsmap.com) κατατάσσει 15.000 πόλεις με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει και ανεβάσει στο Ιντερνετ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους.

Το σάιτ αντλεί υλικό από το Panoramio, μια πλατφόρμα που περιέχει 100 εκατ. φωτογραφίες τοπίων και μνημείων οι οποίες φέρουν «γεωγραφικές ετικέτες» (geotagging) και προβάλλονται στον διαδραστικό χάρτη με τη βοήθεια των υπηρεσιών Google Maps και Google Earth.

Η δημιουργία του Sightsmap βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: οι περισσότεροι άνθρωποι απαθανατίζουν με τον φωτογραφικό φακό τα μέρη που επισκέπτονται.

Οι φωτοπρωταθλητές. 
Η Αθήνα είναι η πιο φωτογραφισμένη πόλη της Ελλάδας και η 35η στον κόσμο. Δεύτερη σε φωτογραφικά κλικ έρχεται η Σαντορίνη (46η παγκοσμίως), ακολουθούμενη από τα Χανιά, την Κέρκυρα και τη Μύκονο.

Στην πρωτεύουσα τα περισσότερα φλας έχουν ανάψει στον Λυκαβηττό. Δεύτερη έρχεται η Πλατεία Συντάγματος και έπονται το Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και ο πεζόδρομος της Κοραή (προφανώς λόγω γειτνίασης με την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Βιβλιοθήκη).


Στη Θεσσαλονίκη τα φωτογραφικά σκήπτρα κατέχει η πλατεία του Λευκού Πύργου, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τρίτη σε κλικ έρχεται η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και ακολουθούν η Πλατεία Αριστοτέλους και τα κάστρα στην Ανω Πόλη.


Οι πιο πολλές φωτογραφίες στον κόσμο έχουν τραβηχτεί στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, τη Νέα Υόρκη. Π
οιο νομίζετε ότι είναι το πιο φωτογραφισμένο σημείο της Νέας Υόρκης; Το Αγαλμα της Ελευθερίας; Οχι, αυτό βρίσκεται στην 32η θέση. Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ; Πέσατε κοντά, αλλά έρχεται δεύτερο. Το πρώτο είναι το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το οποίο φιλοξενεί έργα του Πικάσο, του Ντεγκά και του Γκογκέν.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρώμη, με πιο φωτογραφισμένο σημείο την εκκλησία Τρινιτά ντέι Μόντι και ακολουθεί στην τρίτη θέση η Βαρκελώνη. 

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Παρίσι. Αν στοιχηματίζετε ότι το πιο φωτογραφισμένο αξιοθέατο του Παρισιού είναι ο Πύργος του Αϊφελ, χάσατε. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Μουλέν Ρουζ.
Τέλος στην πέμπτη θέση ακολουθεί η Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, η Ευρώπη κυριαρχεί όλων των υπολοίπων ηπείρων, καταλαμβάνοντας οκτώ θέσεις στο φωτογραφικό Τοπ 10.

Πώς λειτουργεί. Μπαίνοντας στο Sightsmap θα δείτε έναν χάρτη του κόσμου χωρισμένο όχι σε κράτη, αλλά σε... φωτογραφικά κλικ. Ο χάρτης είναι διαδραστικός, που σημαίνει ότι μπορείτε να εστιάσετε σε όποιο σημείο θέλετε και να δείτε τις περιοχές με τις περισσότερες φωτογραφίες ανά ήπειρο, χώρα ή πόλη.

Με κίτρινο χρώμα είναι βαμμένα τα σημεία με τον μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών. Ακολουθούν οι περιοχές με πορτοκαλί, ροζ και μοβ. Ο διαχωρισμός αυτός σας βοηθά να βρείτε εύκολα τα πιο δημοφιλή σημεία του πλανήτη, ακόμη και ανά κατηγορία (μουσεία, εστιατόρια κ.λπ.). Για να δείτε τα πιο φωτογραφισμένα αξιοθέατα μιας συγκεκριμένης πόλης προσθέστε το όνομά της στη διεύθυνση του σάιτ. Για παράδειγμα, για την Αθήνα πληκτρολογήστε www.sightsmap.com/Athens.

Οι πιο φωτογραφισμένες περιοχές του κόσμου
1.Νέα Υόρκη: Μουσείο Γκούγκενχαϊμ
2. Ρώμη: Τρινιτά ντέι Μόντι
3. Βαρκελώνη: Πάρκο Γκουέλ
4. Παρίσι: Μουλέν Ρουζ
5. Κωνσταντινούπολη: Πύργος του Λεάνδρου
6. Βενετία: Πόντε ντελ'Ακαντέμια
7. Μόντε Κάρλο: Οτέλ ντε Παρί
8. Φλωρεντία: Πλατεία Μικελάντζελο
9. Μπουένος Αϊρες: Καμινίτο
10. Bουδαπέστη: Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Οι πιο φωτογραφισμένες πόλεις της Ελλάδας
1. Αθήνα
2. Σαντορίνη
3. Χανιά
4. Κέρκυρα
5. Μύκονος
6. Ρόδος
7. Θεσσαλονίκη
8. Ναύπλιο
9. Μετέωρα
10. Ηράκλειο

Τα πιο φωτογραφισμένα σημεία της Αθήνας
1. Λυκαβηττός
2. Πλατεία Συντάγματος
3. Παναθηναϊκό Στάδιο
4. Ναός Ολυμπίου Διός
5. Πεζόδρομος Κοραή
6. Παρθενώνας
7. Λόφος Αρείου Πάγου
8. Πύλη του Αδριανού
9. Μουσείο Μπενάκη
10. Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία

Τα πιο φωτογραφισμένα σημεία της Θεσσαλονίκης
1. Πλατεία Λευκού Πύργου
2. Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
3. Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα)
4. Πλατεία Αριστοτέλους
5. Κάστρα
6. Αγιος Δημήτριος
7. Παραλία
8. Ροτόντα
9. Τριανδρία
10. Μουσείο Ατατούρκ

Πηγή: tanea.gr 26.04.2014 Πλήρες το άρθρο του 
Γιάννη Ανδριτσόπουλου στο: 
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5112810/ti-fwtografizoyn-oi-toyristes/

Φωτογραφίες: 
www.panoramio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου