25 Απριλίου 2014

Επικίνδυνη κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

Πολεμικό το κλίμα στην ουκρανική κρίση μετά την αιματηρή επιχείρηση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ και τις νέες ρωσικές ασκήσεις στη μεθόριο με την Ουκρανία. 
Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοικτά τη Ρωσία για προπαγάνδα και αποσταθεροποίηση, απειλώντας την με νέες κυρώσεις, ενώ η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στις ΗΠΑ "οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα", όπως ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το κλίμα επιβαρύνει η ηχηρή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας από τον οίκο Standard & Poor's σε ΒΒΒ-, την οποία η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως "εν μέρει πολιτικά υποκινούμενη".

Ήδη 
οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις,  πραγματοποιούν τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στα ανατολικά της χώρας, προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από φιλορώσους. "Πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων" δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι, στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου στους δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατηγόρησε ανοικτά τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί "προπαγάνδα" για να καλύψει την "αποσταθεροποίηση" που επιδιώκει στην ανατολική Ουκρανία. Λέγοντας πως η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει "οποιοδήποτε σαφές βήμα" για την υλοποίηση της συμφωνίας της, προειδοποίησε τη Μόσχα πως «το περιθώριο για να αλλάξει την πορεία της στενεύει» και δήλωσε ότι περισσότερες κυρώσεις είναι πιθανό να επιβληθούν. Αν συνεχίσει με αυτή την πορεία, είπε ο Κέρι, «δεν θα είναι απλά ένα μεγάλο λάθος, αλλά ένα ακριβό λάθος».

Η Ευρώπη (ΕΕ) σύρεται (ως συνήθως) πίσω από τις αμερικάνικες απόψεις. Ο ουρκανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, φτάνοντας σε σημεία υπερβολής, έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να αρχίσει «έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» καταλαμβάνοντας «στρατιωτικά και πολιτικά» την Ουκρανία.

Απαντώντας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι "διαστρεβλώνει" τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας. «Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη ... δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις», είπε την Παρασκευή, λέγοντας πως «μας υποβάλλονται απαιτήσεις, πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα».

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε επίσης «αιματηρό έγκλημα» την επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Κίεβου «θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε ένα πόλεμο εναντίον των πολιτών». Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρώντας στα νέα από το Σλαβιάνσκ, χαρακτήρισε «εγκληματική» την απόφαση της "χούντας του Κιέβου" να στείλει στρατό εναντίον πολιτών της χώρας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "συνέπειες".

Τέλος, χθες το βράδυ, o γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία κινδυνεύει «να ξεφύγει γρήγορα από κάθε έλεγχο» και τόνισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η στρατιωτική δράση».

Φωτογραφία: Ρωσικά στρατεύματα έφτασαν σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας την Παρασκευή 25 Απριλίου (REUTERS/Alexander Mikhailov)
_________________
Πηγές: Πληροφορίες από δυο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο "Βήμα" και την "Καθημερινή" στις 25.04.2014 και συγκεκριμένα:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=589692
http://www.kathimerini.gr/763946/article/epikairothta/kosmos/nea-rwsika-gymnasia-sta-synora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου