2 Ιουλίου 2014

Νόμιμη η απαγόρευση της μπούρκα στη Γαλλία, λέει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε την Τρίτη «θεμιτή» την απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος καθολικής κάλυψης στη Γαλλία, απορρίπτοντας την προσφυγή μιας Γαλλίδας η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να φοράει νικάμπ (που καλύπτει το πρόσωπο) και μπούρκα (που καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα). 

Το ΕΔΑΔ υπογράμμισε πως «η διαφύλαξη των προϋποθέσεων του “ζούμε μαζί” είναι ένας θεμιτός στόχος» των γαλλικών αρχών, οι οποίες διαθέτουν ως προς αυτό «ευρύ περιθώριο αξιολόγησης» και πως κατά συνέπεια ο νόμος που ψηφίσθηκε το 2010 στη Γαλλία δεν είναι αντίθετος προς την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλίδα, η οποία δεν έχει αποκαλύψει παρά τα αρχικά του ονόματός της, Σ.Α.Σ.,προσέφυγε στο Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά του συγκεκριμένου γαλλικού νόμου που προβλέπει ότι «κανείς δεν μπορεί στον δημόσιο χώρο να φορά ένδυμα που αποσκοπεί στην απόκρυψη του προσώπου του».

Οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης, που ζήτησαν την απόρριψη της προσφυγής, τόνισαν ότι ο γαλλικός νόμος δεν αφορά ειδικά το ισλαμικό ένδυμα, αλλά γενικότερα την απόκρυψη του προσώπου με οποιονδήποτε τρόπο στον δημόσιο χώρο, είτε πρόκειται για ισλαμικό ένδυμα είτε για κράνος ή κουκούλα.


Περισσότερα στα "Νέα" (πηγή της ανάρτησης) στο:
Νόμιμη η απαγόρευση της μπούρκα στη Γαλλία, λέει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
http://www.tanea.gr/news/world/article/5136914/shmera-h-apofash-toy-dikasthrio-toy-strasboyrgoy-gia-to-islamiko-endyma-sth-gallia/


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου