11 Ιουλίου 2014

FAZ: «Η Μέρκελ δεν είναι το σκυλάκι του Ομπάμα»

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απελάσει τον συντονιστή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Βερολίνο είναι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου. Ειδικότερα:

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου παρατηρεί ότι «λίγοι θεωρούσαν ικανή τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί στην απέλαση του αμερικανού αρχιπράκτορα» και διευκρινίζει: «Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο ενέργεια διαμαρτυρίας ενάντια στην αμερικανική αλαζονεία. Το 'όχι' του Γκέρχαρντ Σρέντερ στον πόλεμο κατά του Ιράκ ήταν το πρώτο βήμα επίδειξης ανεξαρτησίας έναντι του μεγάλου συμμάχου. Τώρα ακολούθησε το επόμενο βήμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Η Μέρκελ θα είχε κι άλλες δυνατότητες για να επιδείξει ισχύ: Γιατί δείχνει τόση κατανόηση έναντι των ΗΠΑ στην υπόθεση του Σνόουντεν; Έφθασε η ώρα να του προσφέρει επιτέλους άσυλο», αποφαίνεται η εφημερίδα.

Η Γερμανία δεν είναι πλέον ημικυρίαρχο κράτος

«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ενός διπλωματικού πολέμου» εκτιμά η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung και εξηγεί: «Εδώ φιλονικούν δύο στενοί σύμμαχοι που υποστηρίζουν ότι η συμμαχία τους, η φιλία τους, στηρίζεται σε ένα σταθερό θεμέλιο κοινών αξιών και πεποιθήσεων. Ωστόσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκφράζονται τώρα αμφιβολίες όσον αφορά αυτή τη θέση. Και αυτό είναι το εκρηκτικό υλικό που εμπεριέχει αυτή η υπόθεση. Η αμερικανική κατασκοπευτική δράση στη Γερμανία συνιστά πολιτική ψήφο δυσπιστίας. Η υπερδύναμη δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον να κάνει με ένα ημικυρίαρχο κράτος υπό την εξουσία της. Η Μέρκελ δεν είναι το σκυλάκι του Ομπάμα», τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αλλού εντοπίζει το πραγματικό σκάνδαλο η Frankfurter Rundschau, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα «δεν είναι ότι η Ουάσιγκτον υποκίνησε γερμανούς κρατικούς υπαλλήλους σε προδοσία, αλλά έγκειται στο γεγονός της μαζικής παρακολούθησης δισεκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Και εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν αντιμετωπίσει τα αίτια του σκανδάλου NSA, η απέλαση του αμερικανού κατασκόπου δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά λαϊκισμός».

Πηγή: www.dw.de Deutsche Welle 11.07.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου