11 Ιουλίου 2014

Εμμανουήλ Κριαράς: Όταν κοιτάς μόνο το παιδί σου, βοηθάς να ξευτελιστεί ο κόσμος ο νεοελληνικός

"Δεν φτάνει να θαυμάζουμε τους αρχαίους, αλλά πρέπει να τους κατανοούμε και όχι ξώπετσα" λέει ο Εμμανουήλ Κριαράς, Φιλόλογος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου, η γηραιότερη εν ζωή προσωπικότητα της Ελλάδας, 108 χρονών σήμερα, αναφερόμενος στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.
Δείτε τι ακριβώς είπε,  μιλώντας όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και τη νοοτροπία των νεοελλήνων, στο video στη συνέχεια.


Αναφερόμενος στη νοοτροπία των νεοελλήνων, ο Εμμανουήλ Κριαράς τονίζει πως "Όταν κοιτάς μόνο το παιδί σου, και δεν κοιτάς και τα άλλα παιδιά, βοηθάς να ξευτελιστεί ο κόσμος ο νεοελληνικός...". 

Σχετικά με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, εκφράζει την άποψη ότι στο γυμνάσιο πρέπει να διδάσκονται μόνο από μετάφραση, ενώ το αρχαίο κείμενο καλό είναι  να διδάσκεται μόνο στο Λύκειο.

"Είναι έξυπνος ο ελληνικός λαός, αλλά δεν έχει σωστή νοοτροπία, ηθική νοοτροπία" λέει και φυσικά συνιστά αλλαγή νοοτροπίας. Να μην κοιτάμε μόνο το συμφέρον μας ή το συμφέρον του παιδιού μας... Κάποιες ίσως αυτονόητες αλήθειες, αλλά είναι εντυπωσιακό να τις ακούς από μια προσωπικότητα που κουβαλάει 108 χρόνια εμπειρία...  

Πηγή: Με στοιχεία από "Το ποτάμι που ακούει "
http://topotami.gr/to-potami-pou-akoui/emmanouil-kriaras-filologos-omotimos-kathigitis-panepistimiou/

Video:

Σχετική ανάρτηση:






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου