31 Μαρτίου 2015

«Κούρεμα» χρέους κατά 15 δισ. δολ. προωθεί η Ουκρανία

Αντιμέτωπη με μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης έπειτα από 1,5 χρόνο εμφυλίου πολέμου, η Ουκρανία προσπαθεί να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία. Καλεί έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", τους ομολογιούχους της να συμμετάσχουν σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της όπως αυτή προβλέπεται από τα δύο δάνεια συνολικού ύψους 40 δισ. δολαρίων που συμφώνησε με το ΔΝΤ.
 
Κι ενώ η πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg δίνει πιθανότητες 30% σε μια στάση πληρωμών από πλευράς του Κιέβου, αποσταθεροποιητικός παράγοντας πιθανόν να αποδειχθεί η Μόσχα, δεύτερος μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Ουκρανίας, καθώς αρνείται ως τώρα να συμμετάσχει στις σχετικές συνομιλίες.

Προκειμένου να δρομολογήσει ένα «κούρεμα» του ουκρανικού χρέους κατά 15 δισ. δολάρια, η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών, Ναταλία Γιαρέσκο, πρέπει μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχει καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους ομολογιούχους συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Κι αυτό γιατί προ δύο ετών, όταν ακόμη βρισκόταν στην προεδρία ο φίλα προσκείμενος στη Μόσχα Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, η κυβέρνηση Πούτιν, προκειμένου τότε να 
στηρίξει τον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας, αγόρασε ομόλογα του ουκρανικού Δημοσίου σε ευρώ συνολικής αξίας τριών δισ. δολαρίων. 

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια άτακτη χρεοκοπία προέρχεται από την απροθυμία της Ρωσίας να συνεργασθεί» εκτιμά ο Βολφ Φάμπιαν Χούνγκερλαντ, οικονομολόγος της Joh Berenberg Gossler & Company KG του Αμβούργου. 

Οι κάτοχοι ουκρανικών ομολόγων σε δολάρια έχουν χάσει το 29% της αξίας του από την αρχή του έτους, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στο χρέος 84 αναδυόμενων και ανεπτυγμένων χωρών. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το νόμισμα της χώρας, τη γρίβνα, έχει σημειώσει πτώση 32% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση νομίσματος παγκοσμίως. 

Οπως υπογραμμίζει ο Ντμίτρι Πολεβόι, αναλυτής της ING Groep NV, σε περίπτωση άτακτης στάσης πληρωμών, θα ακολουθήσει πτώση του νομίσματος, κατάρρευση τραπεζών και μια σειρά επώδυνων περικοπών στον προϋπολογισμό. Ο ίδιος τονίζει, πάντως, πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς η εναλλακτική θα είναι χειρότερη για όλους», εφόσον μια πτώχευση της Ουκρανίας θα επιδείνωνε τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ πλήττοντας την οικονομία της. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 31.03.2015
Περισσότερα στο «Κούρεμα» χρέους κατά 15 δισ. δολ. προωθεί η Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου