20 Μαρτίου 2015

Οταν οι Γερμανοί κάνουν πλάκα και αυτοσαρκάζονται

kathimerini.gr

Αλλοι απογοητεύτηκαν και άλλοι επιβεβαιώθηκαν, όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι το βίντεο, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης σε παλιότερη ομιλία κάνει άσεμνη χειρονομία, είναι εντέλει αυθεντικό και το ομολογούμενο μοντάζ από γερμανική σατιρική εκπομπή ήταν... ένα καλοσερβιρισμένο ψέμα. Είχε προηγηθεί ένα δωδεκάωρο ασάφειας και σεναρίων.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής του ZDF, «Neo Magazin Royale», Γιαν Μπέμερμαν, προέβη αργά το βράδυ της Τρίτης σε αποκαλυπτική δήλωση: το βίντεο όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε ομιλία του στο Ζάγκρεμπ το 2013, αναφερόμενος στη Γερμανία κάνει την άσεμνη χειρονομία ήταν μονταρισμένο από τη δημοσιογραφική του ομάδα. Το επίμαχο βίντεο είχε προβληθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης του κ. Βαρουφάκη την περασμένη Κυριακή στo δημοφιλέστατo talk show του Γκίντερ Γιάουχ, στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης (Ard), ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο στούντιο. Ο Ελληνας πολιτικός ισχυρίστηκε ότι το βίντεο ήταν «πειραγμένο». Η χειρονομία πυροδότησε κύμα δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο. Οπως είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα, όταν την ίδια χειρονομία είχε κάνει η Αφροδίτη της Μήλου από το βήμα του περιοδικού Focus.

«Οταν παρακολούθησα προχθές το βράδυ τη χιουμοριστική εκπομπή, είχα έντονα την αίσθηση πως επρόκειτο για πλάκα», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο δημοσιογράφος της WELT, Σεμπάστιαν Λάνγκε, που την επομένη συνέταξε σχετικό άρθρο γνώμης. «Το ίδιο σκέφτηκαν και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου», διηγείται, «ωστόσο, καθώς αργούσε να διαψευσθεί η εγκυρότητα του μοντάζ, η συζήτηση φούντωνε». Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν δεδομένα που συνηγορούσαν στην εκδοχή της παραποίησης: η ίδια η δήλωση του Ελληνα υπουργού on camera, αλλά και η δεξιότητα στα κατασκευασμένα βίντεο της ομάδας του Μπέμερμαν, που πριν από λίγες εβδομάδες είχε δημιουργήσει το βίντεο «V for Varoufakis», κάνοντας έναν παραλληλισμό με την ταινία «V for Vendetta». Αλλωστε, στην προχθεσινή εκπομπή - αποκάλυψη παρουσιάζονταν λεπτομερώς τα «παρασκήνια» της παραποίησης: μιλούσε ο διάσημος «σωσίας» του Βαρουφάκη για τη δυσκολία των γυρισμάτων, κάποια διοργανώτρια του Subversive (ανατρεπτικό) Festival στο Ζάγκρεμπ ομολογούσε τη συνενοχή της, ενώ τεχνικοί εξηγούσαν την όλη διαδικασία.

Τα στοιχήματα διά ζώσης ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κράτησαν περί τις δώδεκα ώρες. Ο παρουσιαστής της χιουμοριστικής εκπομπής δημοσιοποίησε εκ νέου βίντεο, όπου εμμέσως πλην σαφώς εξηγούσε ότι η εκπομπή του, που ουσιαστικά «αθώωνε» τον Ελληνα υπουργό, ήταν μια πλάκα, οι συνεργάτες δηλαδή ουδέποτε «προσέθεσαν» κάποια κίνηση στην εικόνα μέσω μοντάζ, η κίνηση είχε πραγματικά λάβει χώρα. Εις επίρρωσιν της παραδοχής του, ότι η εκπομπή του απλώς σατίριζε, ήρθε και η επίσημη δήλωση του υπευθύνου προγράμματος του ZDF, Νόρμπερτ Χίμλερ «Μας βλέπω να εξαναγκαζόμαστε στο μέλλον να προσθέτουμε την ώρα της εκπομπής την ένδειξη “σατιρική”». Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Λάνγκε, «στόχος τους δεν ήταν ο κ. Βαρουφάκης».

Οι αποδέκτες των μηνυμάτων, που ο σόουμαν θέλησε να στείλει, βρίσκονται εντός Γερμανίας. «Αυτή η ιστορία αντικατοπτρίζει την κόντρα των mainstream Μέσων με τα νέα Μέσα». Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι στην εισαγωγή της εκπομπής ο Μπέμερμαν απευθύνεται άμεσα στον Γκίντερ Γιάουχ του Ard και στους συντάκτες της Bild, επισημαίνοντας «είμαστε μικρή εκπομπή, αλλά βοηθάμε πρόθυμα μεγάλες εκπομπές». Αλλά και τα αντανακλαστικά της έτερης πλευράς «λειτούργησαν» άμεσα, με δημοσιεύματα που ήδη από χθες στρέφονται ενάντια στο ZDF, θέτοντας το ερώτημα, εάν «πρέπει στο εξής να το θεωρούμε αξιόπιστο μέσο».

Ο Γιαν Μπέμερμαν, έχοντας τον ρόλο του γελωτοποιού, θίγει οn camera ζητήματα ταμπού. «Νομίζω ότι ο Γιάουχ κερδίζει όσα χρήματα διαθέτει η Ελλάδα συνολικά», αναφέρει χαριτολογώντας. «Ετσι είμαστε εμείς οι Γερμανοί, έχουμε καταστρέψει δύο φορές μέσα σε έναν αιώνα την Ευρώπη, αλλά αν κάποιος μας κάνει άσεμνη χειρονομία, τρελαινόμαστε», συμπληρώνει αργότερα. Πάντως, σύμφωνα με πολλούς, άφησε επίτηδες να περάσουν τόσες ώρες, «ώστε οι τηλεθεατές να “επεξεργαστούν” όσα άκουσαν».

Η επιτυχία του είναι ότι έκανε χιούμορ με ένα θέμα που μόνον αρνητικούς ή και θλιβερούς συνειρμούς φέρνει στο γερμανικό κοινό, καθώς έξι χρόνια τώρα οι Γερμανοί δημοσιογράφοι αρέσκονται να μιλούν συνεχώς για «ελληνική τραγωδία» και επιλέγουν σταθερά φωτογραφίες με τη Γαλανόλευκη να κυματίζει μελαγχολικά σε έναν ουρανό γεμάτο σύννεφα. Τέλος, παρά την αυτοκριτική που τους ασκεί, ο Μπέμερμαν βοήθησε τους συμπατριώτες του να «απαλλαγούν» από ένα χρόνιο στερεότυπο – ποιος θα τολμήσει τώρα να ισχυριστεί ότι οι Γερμανοί δεν έχουν χιούμορ;

Φωτογραφία: Το βίντεο με την άσεμνη χειρονομία του Γ. Βαρουφάκη απασχόλησε Ελληνες και Γερμανούς τις ώρες της διπλής «αποκάλυψης», ότι είχε παραποιηθεί και στη συνέχεια ότι δεν είχε αλλοιωθεί από τη χιουμοριστική γερμανική εκπομπή «Neo Magazine Royale». Ο νεαρός δημοσιογράφος Γιαν Μπέμερμαν (κάτω αριστερά) μέσω της σάτιρας άσκησε κριτική στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Γκίντερ Γιάουχ (κάτω δεξιά).

Πηγή: 
www.kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/807921/article/epikairothta/politikh/otan-oi-germanoi-kanoyn-plaka-kai-aytosarkazontai 

Σχετική ανάρτηση:
Το Αφηρημένο Blog: 'V for Varoufakis!' Greek finance ...






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου