18 Μαρτίου 2015

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με θέμα την Ελλάδα θα έχουν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού σε αρκετά βαρύ κλίμα, καθώς οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν σημειώσει πρόοδο και συγχρόνως η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια από την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η kathimerini.gr, το πρόβλημα σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν εντοπίζεται στο κομμάτι που αναφέρεται στην ανθρωπιστική κρίση. Αντιθέτως, οι ενστάσεις αφορούν στο γεγονός ότι μαζί με αυτό έχουν περάσει μέσα στο νομοσχέδιο μία σειρά από νόμοι που πρώτα απ’ όλα δεν έχουν καμία σχέση με την ελάφρυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεύτερον δεν έχουν συζητηθεί με τους θεσμούς και τρίτον δεν υπάρχει καμία εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου αυτών των μέτρων.

Ορισμένες δηλώσεις χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί:

«Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να συνέλθουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Δεν βοηθά την αμέσως επόμενη μέρα να λες ότι δεν έχεις την πρόθεση να τηρήσεις την κοινή δήλωση και τις υποχρεώσεις. Αν κοιτάξετε την ”τραγωδία” με τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση. Αυτή είναι η ανησυχία. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι παρωχημένες. Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει «ατύχημα εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και συμπλήρωσε «Σε αυτό τον τομέα, ατυχήματα συμβαίνουν όταν κανείς δεν ελέγχει τα λεγόμενά του και όχι όταν δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες».

Πηγή: www.kathimerini.gr 18.03.2105
Περισσότερα στα:
http://www.kathimerini.gr/807892/article/epikairothta/politikh/vry3elles-paroysia-ntaiselmploym-kai-se-vary-klima-h-synanthsh
http://www.kathimerini.gr/807884/article/epikairothta/politikh/soimple-ligosteyei-o-xronos-gia-thn-ellada






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου