18 Μαρτίου 2015

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στους Financial Times

Ανάμεσα στις πολλές κραυγές μια πιο νηφάλια άποψη, εκείνη του Σταύρου Θεοδωράκη, σε συνέντευξή του στους Financial Times και την δημοσιογράφο Kerin Hope. Κάποια αποσπάσματα από το σχετικό άρθρο:

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και τον εμπρηστικό ρόλο του Πάνου Καμμένου λέει: «Εκατομμύρια Γερμανοί έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές κάθε χρόνο και έτσι οι λαοί των χωρών έχουν ισχυρούς δεσμούς. Υπάρχουν όμως κάποιοι ανεγκέφαλοι που θέλουν να τινάξουν αυτή τη σχέση στον αέρα» και συνεχίζει λέγοντας «Είναι καταστροφικό για τη χώρα το ότι νέα κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας».

Ενώ δε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, έχει προχωρήσει σε ηπιότερη ρητορική εναντίον των Γερμανών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επιτρέπει όμως στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να ξεσπούν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης. Τον πρώτο λόγο σε αυτό το μπαράζ των λεκτικών εχθρικών επιθέσεων εναντίον της Γερμανίας έχει ο υπουργός Άμυνας της χώρας και αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Τo κόμμα του είναι ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα που έγινε αναπάντεχα εταίρος του Σύριζα στην κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος κατηγορεί τη Γερμανία ότι κάνει ψυχολογικό πόλεμο στην Ελλάδα με στόχο να τη βγάλει από την ευρωζώνη. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα απείλησε ότι θα στείλει χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική κατευθείαν στην Γερμανία τονίζοντας μάλιστα ότι ανάμεσα τους μπορεί να υπάρχουν και μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

Κάνοντας μια αποτίμηση των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης επισημαίνει ότι «Η κυβέρνηση τρέχει προς τα πίσω τις πρώτες 50 μέρες της διακυβέρνησης της. Τσακώνονται με φανταστικούς εχθρούς και ασχολούνται με ζητήματα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία την κρίσιμη αυτή περίοδο».

Ερωτώμενος για το θέμα του κατοχικού δανείου τονίζει ότι «Είναι αλήθεια ότι η ιστορία του κατοχικού δανείου είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί, όπως έχουν πει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η άποψη μου όμως είναι ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή».

Το άρθρο της έγκυρης αγγλικής οικονομικής εφημερίδας καταλήγει γράφοντας ότι το Ποτάμι δηλώνει διατεθειμένο να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση όμως, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του, ότι «θα κρατήσει τη χώρα εντός ευρωζώνης και ότι θα προχωρήσει παράλληλα και στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνει να έχει καταλάβει ότι η χώρα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: topotami.gr
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στους Financial Times
Δείτε το ρεπορτάζ των Financial Times εδώ.
17 Μαρτίου 2015, Financial Times






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου