13 Μαρτίου 2015

Μυστηριώδεις κρατήρες εντοπίστηκαν στη Σιβηρία

Επτά γιγάντιους κρατήρες ανακάλυψαν γεωλόγοι στην περιοχή της Σιβηρίας, συνδέοντας μάλιστα την δημιουργία τους με την κλιματική αλλαγή.

Ολα ξεκίνησαν, σύμφωνα με την kathimerini.gr, τον περασμένο Ιούλιο όταν η ανακάλυψη μιας τεράστιας τρύπας στο έδαφος περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σιβηρίας, γνωστής στον τοπικό πληθυσμό ως «τέλος του κόσμου», προκάλεσε θεωρίες συνωμοσίας για πτώση μετεωρίτη ή ακόμη και για παρουσία… εξωγήινων.

Μάλιστα, ένα σχετικό βίντεο από το σημείο, το οποίο αναρτήθηκε στο Youtube έγινε αμέσως ιδιαίτερα δημοφιλές και στην περιοχή εστάλησαν επιστήμονες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνα για το φαινόμενο.

Ωστόσο, οι ειδικοί που ταξίδεψαν στο σημείο, στην επαρχία της Γιακουτίας, διαπίστωσαν ότι στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον επτά γιγάντιοι κρατήρες. Μάλιστα, προσπαθώντας να εξηγήσουν την δημιουργία τους, την απέδωσαν στο λιώσιμο υπόγειου στρώματος πάγου, το οποίο πιθανώς έχει επιταχυνθεί από την αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το φαινόμενο είναι παρεμφερές με μια έκρηξη ηφαιστείου. Με το λιώσιμο των πάγων, απελευθερώνεται μεθάνιο το οποίο συσσωρεύει πίεση και οδηγεί σε έκρηξη, δημιουργώντας τον κρατήρα», εξηγεί ένας εκ των επιστημόνων που μελετούν το φαινόμενο, συμπληρώνοντας ότι ακόμη προσπαθούν να υπολογίσουν αν υπάρχουν κίνδυνοι από την δημιουργία των κρατήρων.

«Όταν δημιουργούνται είναι άδειοι και σιγά-σιγά γεμίζουν με νέρο, με αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια να μετατρέπονται σε λίμνες και να καθίσταται δύσκολη η μελέτη τους», αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι είναι πιθανό να έχουν εμφανιστεί ανάλογα φαινόμενα στο παρελθόν, χωρίς να έχουν γίνει αντιληπτοί σε τόσο απομονωμένες περιοχές. 


Πηγή: www.kathimerini.gr 12.03.2015
Μυστηριώδεις κρατήρες εντοπίστηκαν στη Σιβηρία


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου