8 Μαρτίου 2015

Αμφίπολη: αμφισβήτηση των μέχρι τώρα συμπερασμάτων

Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο "Λέων της Αμφίπολης" βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στο λόφο Καστά, ενώ ο "κιβωτιόσχημος τάφος" δεν θα μπορεί να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου, ανέφερε ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων, Ευάγγελος Καμπούρογλου.

Ειδικότερα, σε ανατροπή των μέχρι τώρα συμπερασμάτων και υποθέσεων των αρχαιολόγων σχετικά με τον τύμβο Καστά και το πολυσυζητημένο μνημείο της Αμφίπολης προέβη χθες, με εισήγησή του στη διάρκεια του 28ου αρχαιολογικού Συνεδρίου στο ΑΠΘ, ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Ευάγγελος Καμπούρογλου.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου, ο οποίος ήταν ο ομιλητής του θέματος «Τα ιζήματα του λόφου Καστά Αμφίπολης και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο», δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στο λόφο Καστά (στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει και το είχαν ανακοινώσει προ διετίας σχεδόν, η επικεφαλής της ανασκαφής Αικατερίνη Περιστέρη και ο συνεργάτης της αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής).

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε: 

1. Ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη ήταν φυσικός κι όχι τεχνητός. 

2. Ο λόφος ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και «ανίκανο» να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους).

3. Ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι μεταγενέστερος (ή και προγενέστερος του λόφου) καθώς - σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου - πρόκειται για ένα «ευτελές οικοδόμημα» που δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου.

Στην πολυαναμενόμενη εισήγησή του ο κ. Καμπούρογλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της κας Περιστέρη στην έναρξη των ερευνών του λόφου Καστά, υποστήριξε πως: «στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου (όπου είχε εισέλθει πρώτος) εντόπισε πολλαπλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθώς και υπολείμματα καύσεων, ενώ στην οροφή του διαπιστώθηκαν μετακινήσεις εδαφών πιθανότατα από σεισμό, όπως εκείνος του 597 μ.Χ. μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο γειτονική περιοχή, ο οποίος είχε ως επίπτωση ακόμα και την αλλαγή του ρου του Στρυμώνα.

Πηγές: www.naftemporiki.gr και www.tanea.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Αμφίπολη: Πέντε σκελετοί στον τύμβο Καστά - Το Αφηρημένο ...
Αμφίπολη: Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού
Η αρπαγή της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό του Τύμβου Καστά
Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό
Σημαντικός ταφικός περίβολος αποκαλύπτεται στην Αμ... 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου