7 Ιουλίου 2017

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το κυπριακό στο Κραν Μοντάνα

«H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η εμμονή της στη διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων θεωρούνται οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

«Είμαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι παρά την ισχυρή δέσμευση όλων των αντιπροσωπειών και των μερών η διάσκεψη για το Κυπριακό έκλεισε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κραν Μοντάνα τα ξημερώμτα της Παρσκευής, ενώ ανακοίνωσε τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο τελευταίος γύρος της οποίας διήρκεσε 9 μέρες. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, διευκρίνισε ότι η μη επίτευξη συμφωνία στο Κραν Μοντάνα «δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα», όμως αυτή η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. «Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών», πρόσθεσε. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο.

Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Ελλήνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Τουρκία εμφανίστηκε να προσφέρει λίγα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ζητούσε την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, αν και οι Ελληνοκύπριοι εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί σε ότι αφορά τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων για κυλιόμενη προεδρία. Στο εδαφικό η τουρκική πλευρά αποδέχτηκε επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς με μήνυμά του στο twitter τα ξημερώματα ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Η έκβαση αυτή δείχνει την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ» έγραψε στο Twitter. Τόνισε μάλιστα πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμείνουμε σε αυτές τις παραμέτρους, αλλά θα πρέπει να «διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια διευθέτηση με διαφορετικές παραμέτρους». Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική και ε/κ πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά.

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Πηγές: philenews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Κυπριακό: H τελική πρόταση Αναστασιάδη στον Γκουτέρες
Κυπριακό: Το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου