5 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελευθερος» αποκαλύπτει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα έπρεπε να διεξάγεται ο διάλογος για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. 

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών,
σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, ανέφερε πως: 

Στο θέμα της Ασφάλειας
– Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση [του υφιστάμενου].
- Χρειάζεται να τερματίσουμε το Δικαίωμα Επέμβασης και της Συνθήκη Εγγυήσεων. Χρειάζεται να αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα διαβεβαιώσεων ώστε όλοι οι Κύπριοι να νοιώθουν ασφάλεια.
- Ένας νέας μηχανισμός εφαρμογής ο οποίος θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου. Οι Εγγυήτριες δεν μπορούν να παρακολουθούν την εφαρμογή των υποχρεώσεών τους.

Για τα στρατεύματα
– Χρειαζόμαστε μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια σταδιακή απομάκρυνση στα πλαίσια ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μέχρι να φτάσουν στους αριθμούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας.
- Υπάρχει ένα θέμα για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης ή οριστικής κατάληξης. Αυτό το θέμα και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Στο εδαφικό
– Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαφοροποιήσει το χάρτη σε σχέση με κάποιες τοπικές περιοχές. Σ’ ότι αφορά το εδαφικό φαίνεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη ειπωθεί από πλευράς Τ/κ η Μόρφου (δηλαδή ότι παραχωρείται) και πως σε παρέμβασή του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε «όχι μόνο Μόρφου».

Στο περιουσιακό
– Θα πρέπει να εξεταστούν δύο αρχές:
1. Στις περιοχές που θα αναπροσαρμοστούν το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες, αλλά όχι κατά 100%.
2. Για τις άλλες περιοχές, το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους χρήστες, αλλά όχι κατά 100%. 
Στην ισότιμη μεταχείριση – Όσον αφορά τους μόνιμους κάτοικους που είναι Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι εμπίπτουν σε ποσόστωση η οποία πρέπει να είναι δίκαιη. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το τι είναι «δίκαιο».

Αποτελεσματική συμμετοχή
– Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το θέμα της «σταθμισμένης ψήφου» και πότε και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται.
- Άλλα εναπομείναντα στοιχεία στον καταμερισμό εξουσιών συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να συζητηθούν όπως έχει απαιτήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την αναλογία 2:1. 

ΠτΔ: Εκτός πλαισίου πρότασης του ΓΓ του ΟΗΕ οι τουρκικές θέσεις

«Οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι στο πλαίσιο της πρότασης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», ανέφερε σε δηλώσεις του σε τ/κ ΜΜΕ, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, το βράδυ της Τρίτης.
Όπως είπε, «αναμένουμε τον Γενικό Γραμματέα αλλά κατά πόσο θα έχουμε αποτέλεσμα ή όχι εξαρτάται από τις θέσεις των πλευρών. Και εξ όσων γνωρίζω οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι στο πλαίσιο της πρότασης του Γενικού Γραμματέα».
Νωρίτερα, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος. 
«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του (ΓΓ του ΟΗΕ) έτσι ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Πηγή: philenews.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου